Nemačka vlada potcenila zavisnost od ruske nafte

Nemačka vlada potcenila zavisnost od ruske nafte

Realni pokazatelji uvoza nafte iz Rusije u Nemačku mnogo su veći od onih koje je u aprilu naveo ministar ekonomije i zaštite klime Robert Habek.

To proizilazi iz odgovora Ministarstva privrede SR Nemačke na zahtev bivšeg ministra zdravlja zemlje, a sada poslanika Bundestaga iz frakcije CDU/CSU Jensa Špana, prenosi „Evropska pravda“ sa pozivanjem na DV.

Prema dokumentu, u maju 2022. obim uvoza nafte iz Rusije u Nemačku je iznosio 27,8 odsto. I to uprkos činjenici da je krajem aprila, nakon sastanka sa poljskim ministrom klime i životne sredine Anom Moskvom, Habek rekao da je za Nemačku moguće uvođenje embarga na naftu iz Ruske Federacije, budući da Rusija računa samo 12 odsto ukupnog obima uvoza nafte u Nemačku.

Istu cifru Habek je izneo 1. maja, predstavljajući drugi izveštaj o napretku u oblasti energetske bezbednosti: „Zavisnost od nafte (iz Rusije. – Red.) smanjena je na 12 odsto, od kamenog uglja – na 8 odsto, od gasa – na 35 odsto“

Prema rečima Špana, „smanjenje zavisnosti od nafte iz Rusije na 12 odsto, što je Habek najavio pre nekoliko nedelja, bilo je evidentno samo spontanom procenom“.

Ministarstvo privrede Nemačke je razliku između podataka pomenutih u aprilu i stvarnih pokazatelja objasnilo činjenicom da su u to vreme kompanije koje su uvozile naftu već signalizirale da imaju mogućnost da u kratkom roku odustanu od ugovora sa Rusijom ako Moskva obustavi isporuke. ili puni embargo na naftu iz Ruske Federacije

Generalno, Nemačka je značajno smanjila obim uvoza nafte iz Ruske Federacije nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine u punom obimu. Još u martu uvoz je iznosio 37 odsto. Uprkos tome, Mihael Kruse, portparol frakcije energetske politike vladajuće Slobodne demokratske partije (VDP) u Bundestagu, kritikuje stopu smanjenja zavisnosti Nemačke od ruske nafte, nazivajući je „apsolutno nezadovoljavajućom“.