Nemačka firma ispunjava ključne zahteve za plaćanje ruskog gasa

Nemačka firma ispunjava ključne zahteve za plaćanje ruskog gasa

Treći po veličini nemački uvoznik gasa, VNG, pristao je na novu moskovsku šemu plaćanja gasa zasnovanu na rubljama i otvorio potrebne račune kod ruske Gasprombanke za transfer plaćanja, saopštila je kompanija u saopštenju Rojtersu u ponedeljak.

„Iznos fakture, koji će i dalje biti izražen u evrima, uplatićemo na račune u Gasprombanci u skladu sa planiranom procedurom, tako da je sa naše strane obezbeđeno blagovremeno plaćanje našem dobavljaču“, navodi se u saopštenju.

Kompanija je dodala da očekuje da konverzija u rublje neće izazvati nikakve poteškoće, uz napomenu da je „otvaranje računa proteklo potpuno glatko“.

Novi ruski mehanizam plaćanja gasa zasnovan na rubljama uveden je 31. marta usred vojne operacije Moskve u Ukrajini i rezultirajućih zapadnih sankcija. Vest je zbunila kupce ruskog gasa, koji su strahovali da će se od njih očekivati da plate robu u rubljama. Međutim, kasnije je pojašnjeno da će kupci moći da plaćaju u valuti po izboru, ali prvo moraju da otvore račun u ruskoj Gasprombanci kako bi njihova plaćanja mogla da se konvertuju u rublje pre nego što stignu do dobavljača gasa, Gasproma. Mera se odnosi na kupce iz „neprijateljskih država“ koje su uvele sankcije Rusiji.

Evropski kupci gasa i dalje su zabrinuti zbog nove šeme plaćanja, strahujući da bi to moglo da prekrši sankcije, ali u isto vreme mnogi ne žele da prekinu uvoz ruskog gasa. Nekoliko ruskih kupaca gasa je nedavno signaliziralo da bi mogli da ispune zahteve Moskve. Krajem aprila, Uniper, veliki nemački uvoznik ruskog gasa, rekao je da će biti moguće platiti buduće isporuke bez kršenja sankcija. Prema Bloombergovom izveštaju, četiri evropske zemlje su već izvršile plaćanje gasa Rusiji koristeći novi mehanizam zasnovan na rublji Moskve, dok je najmanje 10 zemalja otvorilo račune u rubljama u Gasprombanci, preko kojih planiraju da isplate dospevaju do kraja maja. .

VNG je saopštio da preduzima sve neophodne mere kako bi ispoštovao zakon o sankcijama, ali i da obezbedi snabdevanje Nemačke gasom.