Najveći svetski operater kontejnera upozorava na produženo vreme isporuke zbog zatvaranja u Šangaju

Najveći svetski operater kontejnera upozorava na produženo vreme isporuke zbog zatvaranja u Šangaju

Najveći svetski kontejnerski operater Moeller-Maersk AS upozorio je da će karantin koji su uvele vlasti Šangaja zbog porasta incidencije COVID-19 negativno uticati na sektor logistike i dovesti do povećanja troškova transporta, objavio je Market Watch.

Vlasti Šangaja su u ponedeljak zatvorile istočni deo grada na četiri dana radi masovnog testiranja građana. U ovom delu Šangaja nalaze se finansijski okrug i industrijski parkovi. Zapadni deo grada biće zatvoren od 1. aprila.

Trenutno je otvorena luka Šangaj, ali su obustavljena zatvorena skladišta i transport robe do i iz luke.

„Teretni saobraćaj ka Šangaju i Šangaju biće smanjen za 30 odsto zbog blokade, koja će u oblastima Pudong i Pusi saobraćati do 5. aprila. Kao rezultat toga, rokovi isporuke će se povećati, a troškovi transporta mogu porasti“, saopštila je kompanija.

Veleprodajna skladišta u Šangaju su zatvorena do petka.

Drugi faktori koji negativno utiču na poslovanje kompanije u Maersku uključuju širenje soja Omicron u Evropi i Sjedinjenim Državama, nepovoljne vremenske prilike i rat Rusije protiv Ukrajine.

Ranije je šef AP Moler-Maersk Džim Hageman Snabe rekao da će odlazak logističkog giganta iz Rusije u vezi sa ratom protiv Ukrajine biti skup, ali je ispravan i moralno i finansijski.