Nafta pada, Brent se spušta ispod 80 dolara uoči sastanka OPEK+

Nafta pada, Brent se spušta ispod 80 dolara uoči sastanka OPEK+

Cene nafte pale su u ponedeljak, a referentna vrednost za Brent pala je ispod 80 dolara po barelu, dok su investitori čekali ovonedeljni sastanak OPEK+ i očekivali smanjenje zaliha do 2024. godine.

Fjučersi na naftu Brent oslabili su 60 centi, ili 0,7%, na 79,98 dolara po barelu. Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) izgubili su 68 centi, ili 0,9%, na 74,86 dolara. Oba ugovora su izgubila 1 dolar u ranoj trgovini.

Prošle nedelje su cene pale kada je OPEK+ – Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznici, uključujući Rusiju – odložili za 30. novembar ministarski sastanak kako bi se izgladile razlike u ciljevima proizvodnje za afričke proizvođače.

Od tada se grupa, na čijem je čelu de fakto lider Saudijska Arabija, približila kompromisu, izjavila su četiri izvora iz OPEK+ Rojtersu u petak. OPEK+ gleda na produbljivanje smanjenja proizvodnje nafte uprkos tome što je sastanak o politici odložen za ovaj četvrtak, rekao je u ponedeljak izvor OPEK+.

„Iako postoje naslovi da je Saudijska Arabija napredovala u postizanju konsenzusa, postoji ograničena sklonost ka riziku za kupovinu sirove nafte pre zvaničnog saopštenja“, rekla je Rebeka Babin, viši trgovac energijom u CIBC Private Vealth US.

„Dok ne dobijemo jasnoću o tome kako se ovo odvija, očekujte da će se nafta boriti da se skupi“, dodala je ona.

Analitičari ING-a kažu da očekuju da će Saudijska Arabija prebaciti svoje dodatno dobrovoljno smanjenje od milion barela dnevno (bpd) u narednu godinu, a da će Rusija produžiti sopstvene rezove.

„Jasno je da ako ovo ne vidimo, to bi dovelo do daljeg pritiska na tržište“, naveli su u napomeni.

Procenjeni izvoz zemalja OPEK-a pao je na 1,3 miliona barela dnevno ispod nivoa u aprilu, rekli su analitičari Goldman Saksa u napomeni, u skladu sa ciljevima grupe za snabdevanje.

„I dalje očekujemo produženje jednostranog saudijskog i ruskog preseka najmanje do prvog kvartala 2024. godine“, dodala je banka.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, međutim, spremni da povećaju izvoz sirove nafte Murban početkom sledeće godine, prema trgovcima i podacima Rojtersa.

Napori Iraka da obnovi severni izvoz sirove nafte preko Turske se nastavljaju. Irački naftni zvaničnici sastaće se početkom decembra sa predstavnicima međunarodnih naftnih kompanija i zvaničnicima iračkih Kurda kako bi razgovarali o promenama ugovora koje su ključne za ovo pitanje, rekao je zamenik ministra.

Međunarodna agencija za energetiku saopštila je da očekuje blagi suficit na globalnim tržištima nafte 2024. čak i ako zemlje OPEK+ produže svoje rezove na sledeću godinu.

Veće zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Državama takođe su izvršile pritisak na cene, kažu analitičari. Međutim, četiri analitičara koje je anketirao Rojters procenili su u proseku da su zalihe sirove nafte pale za oko 2 miliona barela u sedmici do 24. novembra.

U međuvremenu, posrednik Katara u ponedeljak je rekao da je primirje između izraelskih i Hamasovih snaga u Gazi produženo za dva dana, nastavljajući pauzu u sedam nedelja rata. Bliskoistočna kriza uticala je na cene nafte jer su investitori bili zabrinuti zbog uticaja na snabdevanje.

Menadžeri novca smanjili su svoje neto duge pozicije na fjučersima i opcijama u SAD u sedmici do 21. novembra, saopštila je u ponedeljak američka Komisija za trgovinu robnim fjučersima.