Moldavija nastavlja kupovinu gasa od Gasproma

Moldavija nastavlja kupovinu gasa od Gasproma

Moldavija je nastavila kupovinu gasa od ruskog Gasproma u martu posle pauze od oko tri meseca, izjavio je u ponedeljak šef javnog distributera prirodnog gasa Moldovagaz, prenosi Rojters.

„Gasprom je u martu ove godine, na osnovu važećeg ugovora, snabdevao Republiku Moldaviju prirodnim gasom u ukupnom obimu od 176,7 miliona kubnih metara mesečno, odnosno 5,7 miliona kubnih metara dnevno“, navodi Moldovagaz. napisao je šef Vadim Čeban u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Od decembra, Gasprom je snabdevao samo separatistički region Pridnjestrovlja u Moldaviji, koji podržava Rusija, istočno od reke Dnjestar. Niko nije otišao u deo Moldavije zapadno od reke, uključujući glavni grad Kišinjev.

Ova istočnoevropska zemlja, uklesana između Ukrajine i Rumunije, članice Evropske unije, povučena je između Rusije i Zapada otkako je raspadom Sovjetskog Saveza stekla nezavisnost od Moskve.

Snabdevanje gasom je izazvalo česte tenzije između Moldavije i Rusije, a do kraja prošle godine, Moldavija se skoro isključivo oslanjala na Gasprom za uvoz gasa i na rusku energiju.

Čeban je rekao da je odluka da se ponovo otpočne kupovina gasa koji bi se koristio za proizvodnju električne energije bila zato što je Gaspromova cena bila „skoro identična“ onoj koju je ovog meseca dao domaći snabdevač Energokom.

Ranije u ponedeljak, moldavski ministar energetike Viktor Parlicov rekao je da ne isključuje da će u nekoj fazi sve isporuke gasa iz Gasproma prestati.

„Biće posledica koje ćemo svi mi morati da trpimo na desnoj (zapadnoj) obali: 250.000 ljudi živi na levoj obali Dnjestra, većinom su građani Moldavije, neće ići u Moskvu ili Ukrajinu, mi ćemo takođe moraju da se brinu o njima“, rekao je Parlicov za televizijski kanal Vocea Basarabiei na rumunskom jeziku.