MMF poboljšava svoje prognoze za kinesku ekonomiju, ali kaže da su reforme potrebne da bi se podržao rast

MMF poboljšava svoje prognoze za kinesku ekonomiju, ali kaže da su reforme potrebne da bi se podržao rast

Međunarodni monetarni fond (MMF) poboljšao je prognoze za kinesku ekonomiju, predviđajući rast od 5% u 2024. godini. U izveštaju objavljenom kasno u utorak, MMF je naglasio potrebu za reformama usmerenim ka potrošačima kako bi se osigurao dugoročno održiv i visokokvalitetan rast.

Ova pozitivna procena zasniva se na snažnom rastu kineske ekonomije u prvom kvartalu, kao i na nedavnim merama za podršku sektoru nekretnina, uključujući smanjenje kamatnih stopa i manje zahteve za otplatom stambenih kredita.

Međutim, MMF upozorava da će postizanje održivog rasta zahtevati jačanje mreža socijalne zaštite i povećanje prihoda radnika, omogućavajući kineskim potrošačima veću potrošnju. Takođe se preporučuje smanjenje subvencija i drugih politika koje favorizuju proizvodnju na račun uslužnih sektora.

Iako je kineska vlada postavila godišnji cilj rasta na „oko 5%“, ekonomija je u prvom kvartalu rasla brže od očekivanih 5,3%, što je podstaklo globalnu ekonomiju. MMF-ova poboljšana prognoza odražava ove pozitivne pokazatelje i mere stimulacije rasta.

Rizici ipak ostaju prisutni, a predviđa se da će rast u 2025. godini biti 4,5%. MMF je pohvalio kineski fokus na visokokvalitetan rast, uključujući ulaganja u čistu energiju i naprednu tehnologiju, te poboljšanu regulaciju finansijske industrije.

Izveštaj sugeriše da bi sveobuhvatniji i izbalansiraniji pristup politici pomogao Kini da prevaziđe trenutne ekonomske izazove. Gubitak radnih mesta i pad cena nekretnina, posebno tokom pandemije, negativno su uticali na finansije mnogih Kineza.

Dugoročne prognoze MMF-a su manje optimistične, predviđajući pad godišnjeg ekonomskog rasta Kine na 3,3% do 2029. godine. Ovo smanjenje se pripisuje brzo starenju stanovništva, sporijem rastu produktivnosti i trajnim problemima u sektoru nekretnina.

Izveštaj takođe ukazuje na potencijalne negativne efekte kineskih industrijskih politika na globalne trgovinske partnere, što je ključno pitanje spora između Vašingtona i Pekinga. Američki zvaničnici tvrde da Kina pruža nepravednu podršku svojoj industriji, dok Kina odbacuje ove tvrdnje, optužujući SAD i druge nacije za nepravedna ograničenja na izvoz tehnologije.