Krim postavio rekord u žetvi žitarica

Krim postavio rekord u žetvi žitarica

Rekordan rod žitarica požnjeven je u ruskoj Republici Krim, izjavio je u četvrtak šef regiona Sergej Aksjonov.

„Krimski farmeri požnjeli su rekordnu žetvu od više od 2,1 milion tona, što je 700.000 tona više nego prošle godine“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

U 2021. godini rod žitarica je navodno iznosio 1,47 tona. Krimski farmeri su u prethodnoj godini požnjeli milion tona žita, dok su sopstvene potrebe poluostrva 300.000 tona. Pre pandemije 2019. godine, rod žitarica iznosio je oko 1,7 miliona tona.

Najnovija brojka predstavlja najveći rod na Krimu od sovjetskih vremena, kada je poluostrvo požnjelo 2,2 miliona tona žitarica 1989.

Ranije ovog meseca, ruski ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev rekao je da bi zemlja mogla da smanji planirani izvoz žitarica od 50 miliona tona ove godine zbog mogućeg smanjenja prinosa.

Prema rečima ministra, moguće smanjenje se može pripisati kašnjenju početka radova u mnogim regionima zbog hladnog proleća i lošeg vremena. Rusija je takođe imala određene poteškoće sa snabdevanjem stranim komponentama za poljoprivrednu opremu.

Ministarstvo je ranije predvidelo žetvu žitarica od 130 miliona tona za 2022. godinu, uključujući rekordnih 87 miliona tona pšenice, sa oko 50 miliona tona žitarica namenjenih izvozu.