Klimatski modeli otkrivaju promenljivi pejzaž za energiju vetra na severnoj hemisferi

Klimatski modeli otkrivaju promenljivi pejzaž za energiju vetra na severnoj hemisferi

Energija vetra, važan obnovljivi izvor energije, beleži brz rast poslednjih godina zbog svoje obilje, čistoće, bezbednosti i tehnologije zrele proizvodnje.

Međutim, globalni razvoj energije vetra još uvek ne ispunjava zahteve za postizanje sveobuhvatne energetske tranzicije. Da bismo odgovorili na ovaj izazov i ispunili ciljeve Pariskog sporazuma, ključno je razumeti buduće promene u resursima vetra, posebno na velikim tržištima vetra na severnoj hemisferi.

Istraživači predvođeni prof. Huangom Gangom i dr Miao Haozejuom sa Instituta za atmosfersku fiziku Kineske akademije nauka procenili su performanse simulacije brzine površinskog vetra u fazi 5 (CMIP5) i faze 6 (CMIP6) projekta međusobnog poređenja modela. na severnoj hemisferi. Upoređujući simulacije sa podacima iz posmatranja, istraživači su otkrili da modeli CMIP6 pokazuju sveukupno poboljšanje sposobnosti simulacije, tačno reprodukujući uočeno smanjenje brzine vetra na površini poslednjih decenija.

Na osnovu pouzdanijih CMIP6 modela, istraživači su istraživali buduću evoluciju izvora energije vetra na severnoj hemisferi do kraja veka (2100) pod različitim scenarijima klimatskih promena. Koristeći različite scenarije emisije gasova staklene bašte i aerosola, oni su projektovali kontinuirano smanjenje površinskih brzina vetra na kopnu, sa značajnijim padovima koji se predviđaju prema scenarijima viših emisija.

Njihova studija, objavljena u Renevable Energi, takođe naglašava nelinearnu vezu između energije vetra i emisija u različitim regionima. Predviđa se da će Evropa i Azija doživeti najbrži pad energije vetra prema scenariju emisije SSP3-7.0, dok će Severna Amerika doživeti umereniji pad. Ovi nalazi naglašavaju važnost smanjenja emisija gasova staklene bašte i aerosola kako bi se sačuvali i maksimizirali izvori energije vetra.

Studija nudi smernice o tome kako emisije ugljenika utiču na energiju vetra, kao i na postavljanje i planiranje budućih vetroparkova.