Kanada popravlja još pet turbina za Severni tok

Kanada popravlja još pet turbina za Severni tok

Nemački Siemens dobio je dozvolu od Kanade da popravi još pet turbina za ruski gasovod Severni tok u fabrici u Montrealu, gde redovno šalje opremu za popravke i održavanje, izvestio je u sredu Glob end Mail, pozivajući se na vladine izvore.

Prema izveštaju, turbine za gasovod mogu biti popravljene u naredne dve godine, ali Kanada ima pravo da povuče dozvolu za popravku u bilo kom trenutku.

U izveštaju se takođe navodi da je Siemens turbina koja se zaglavila u Kanadi zbog sankcija Rusiji u vezi sa Ukrajinom već napustila zemlju i na putu je za Nemačku. Jednom tamo, biće predat ruskim predstavnicima, što će Kanadi omogućiti da izbegne kršenje sopstvenih sankcija korišćenjem indirektne rute isporuke.

Kanada je prvobitno odbila da vrati turbinu, jer je smatrala da je oprema proizvod dvostruke namene koji je podložan sankcijama. Situacija je primorala ruskog izvoznika gasa Gasprom da smanji izvoz u Nemačku za čak 60%, pošto stanica tehnički nije bila u stanju da pumpa gas na normalnim nivoima dok je jedna turbina bila kratkotrajna, a sa nekoliko drugih je bila potrebna popravka. Međutim, nakon pregovora sa Berlinom, Otava je ranije ove nedelje odlučila da vrati turbinu.

Evropska komisija je u utorak pozdravila odluku Kanade da vrati turbinu, jer se time uklanja „jedan od izgovora koje Rusija koristi za smanjeni protok gasa. ”

Ukrajina je, s druge strane, bila „duboko razočarana“ najavom Kanade, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike i Ministarstva spoljnih poslova. Kijev veruje da Rusija može da nastavi da isporučuje gas u potpunosti bez turbine, koristeći tranzitni kapacitet Ukrajine. Vlasti zemlje pozvale su Kanadu da poništi odluku.

Gasovod Severni tok je važan pravac za izvoz gasa iz Rusije u EU jer nudi direktne isporuke, zaobilazeći Ukrajinu. Isporuke gasovodom privremeno su obustavljene 11. jula zbog planiranog desetodnevnog održavanja.