Nedostatak kakao zrna ugrožava industriju čokolade

Nedostatak kakao zrna ugrožava industriju čokolade

Nedostatak kakao zrna, ključne komponente čokolade, u Obali Slonovače i Gani, glavnim proizvođačima koji čine 60% svetske proizvodnje, stvara zabrinutost za cene čokolade i egzistenciju farmera. Profesor i istraživač kakaa, Majkl Odiji, analizira razloge ove nestašice i potencijalna rešenja.

Nedostatak kakao zrna, izazvan kombinacijom faktora kao što su vremenski uslovi, ekonomski ciklus i ljudski faktori, postavlja ozbiljne izazove pred industriju čokolade. Suvo vreme izazvano El Ninjo fenomenom doprinose problemima na farmama, dok ekonomski ciklus proizvodnje kakaoa dodatno komplikuje situaciju.

Ekonomski pritisak na farmere dolazi i od ilegalnog rudarstva koje zauzima poljoprivredno zemljište, dok nedostatak pravične nadoknade otežava održivu proizvodnju. Ovi faktori dovode do smanjenja lokalne obrade kakaa, što povećava cene čokolade širom sveta.

U februaru 2024., Odbor za kakao u Gani (Cocobod) osigurao je zajam od 200 miliona dolara od Svetske banke za sanaciju plantaža pogođenih bolešću natečenih izdanaka kakaoa. Ova akcija se nadovezuje na ranije napore Cocoboda u obezbeđivanju kredita za pomoć poljoprivrednicima i osnivanju radne grupe za zaštitu farmi kakaoa.

Dok Obala Slonovače još procenjuje situaciju, neke mere su već preduzete za suzbijanje šverca kakaa, dok multinacionalne korporacije pokreću programe održivosti kako bi se suprotstavile nedostatku. Planovi za istraživanje alternativa kakaou, poput proizvodnje čokolade bez kakaoa, nude nadu za industriju u suočavanju sa strukturnim izazovima.

Konačno, održivost industrije čokolade zahteva globalni odgovor, uključujući bolje uslove za proizvođače kakaa i istraživanje alternativa koje smanjuju pritisak na prirodne resurse i ljudski rad.