Japanske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića okreću se bezalkoholnim pićima

Japanske kompanije za proizvodnju alkoholnih pića okreću se bezalkoholnim pićima

TOKIO – Odbijajući stari stereotip o studentima koji žestoko piju, Manaka Okamoto razmatra raspored za sledeći dan pre nego što otvori alkoholno piće. prenosi Rojters.

„Ako moram rano da ustanem i pomislim ‘Oh, trebalo bi da odložim da pijem’, onda odem na bezalkoholno piće da osetim alkohol kada pijem sam“, Okamoto, 22, rekao je u restoranu u Tokiju. „I naravno, kada se družiš sa prijateljima koji ne piju, lepo je imati sa čime nazdraviti.

Popularnost nisko- i bezalkoholnih pića porasla je širom sveta, ubrzana pandemijom, što je mnoge ljude navelo da više vode računa o svom zdravlju. Globalna tržišna vrednost za ovaj segment porasla je na nešto manje od 10 milijardi dolara u 2021. sa 7,8 milijardi dolara u 2018, prema istraživaču IVSR.

Efekat je posebno izražen u Japanu, gde se starija populacija – koja ima tendenciju da pije više – brzo smanjuje. Samo 7,8% Japanaca u 20-im godinama redovno je pilo u 2019. u poređenju sa 20,3% te starosne grupe 1999. godine, prema vladinim anketama.

Suočavajući se sa stalnim padom prihoda od prodaje alkohola, japanska poreska uprava je u julu pokrenula takmičenje tražeći ideje o tome kako da stimuliše potražnju među mlađim ljudima.

Glavni proizvođači pića u Japanu takođe traže rast van zemlje. Šef domaćeg lidera piva Asahi Group Holdings rekao je za Rojters prošlog meseca da vidi Severnu Ameriku kao ključno tržište. Suntori Holdings Group želi da proširi svoje poslovanje sa konzerviranim koktelima.

Kod kuće, kompanije smišljaju nove načine da poboljšaju iskustvo u baru za one koji ne piju.

Nedavno popodne u zabavnoj četvrti Ropongi, grupe uglavnom mladih žena okupile su se u „pivskoj bašti“ bez alkohola postavljenoj u senci jedne od najviših zgrada u Tokiju.

Pivske bašte su letnja tradicija u Japanu, ali ova – koju su promovisali Suntori i TV Asahi – preskočila je pivo, nudeći posetiocima postavu bezalkoholnih pića i bezalkoholnog vina.

„Potrošači ne uživaju samo u alkoholnim pićima. Mislimo da više cene komunikaciju koja se generiše kada se pije ili bi voleli da uživaju u atmosferi mesta gde piju“, rekao je generalni direktor kompanije Suntori Masako Koura.

Konkurent Kirin Holdings Co takođe nudi bezalkoholna vina, koktele i pivo. Kompanija je saopštila da je prodaja njenog piva bez pića porasla više od dva puta u tri meseca do juna u poređenju sa pre godinu dana.

U Šibuji, novootvoreni Sumadori Bar – igra japanskih reči za „pametno piće“ – nudi složene, slatke koktele koji se mogu napraviti bez alkohola ili do 3%. Nudi okruženje u kojem svi mogu zajedno da uživaju u piću, rekao je Mizuho Kajiura, izvršni direktor kompanije koju vodi Asahi.

Kajiura je dve godine radio u Indoneziji i rekao je da mu je iskustvo u pretežno muslimanskoj naciji dalo zahvalnost za stvaranje gostoljubivog okruženja za one koji ne piju.

„Cilj ovog bara je da ceni mušterije koji ne mogu da piju, tako da mogu srećno da dođu ovde sa ljudima koji piju“, rekao je Kajiura. „Ako drugi restorani i barovi razumeju naš cilj, mislim da bi dobili više kupaca.