Cene nafte opadaju

Cene nafte opadaju

SINGAPUR – Cene nafte su pale tokom azijske trgovine u ponedeljak, pošto su izgledi za dalje povećanje kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama i Evropi kako bi se ugušila inflacija i nametanje strogih ograničenja COVID-19 u Kini zasjenili izglede globalne tražnje, prenosi Rojters.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 78 centi, ili 0,9%, na 86,01 USD po barelu do 0040 GMT, nakon što su u petak porasli za 4,1%. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 92,11 dolara za barel, što je pad od 73 centa, ili 0,8%, nakon povećanja od 3,9% na prethodnoj sesiji.

Cene su se malo promenile prošle nedelje pošto su dobitci od smanjenja nominalnog snabdevanja od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i saveznika uključujući Rusiju, grupu poznatu kao OPEK+, nadoknađeni stalnim zatvaranjem u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte.

Potražnja za naftom u Kini mogla bi da se smanji po prvi put u dve decenije ove godine jer politika Pekinga o nultom virusu COVID-a drži ljude kod kuće tokom praznika i smanjuje potrošnju goriva.

„Zabrinutost potražnje bila je usredsređena na uticaj povećanja kamatnih stopa na borbu protiv inflacije i kineske politike nulte kovid-nule“, napisao je analitičar Commonvealth Bank of Australije Vivek Dhar u belešci.

Evropska centralna banka i Federalne rezerve spremne su dodatno povećati kamatne stope kako bi se uhvatile u koštac sa inflacijom, što bi moglo podići vrijednost američkog dolara u odnosu na valute i učiniti naftu denominiranu u dolarima skupljom za investitore.

Ipak, globalne cene nafte bi mogle da se oporave do kraja godine – očekuje se da će se snabdevanje dodatno pooštriti kada embargo Evropske unije na rusku naftu stupi na snagu 5. decembra.

G7 će primeniti ograničenje cene ruske nafte kako bi ograničila unosne prihode Rusije od izvoza nafte nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru, i planira da preduzme mere kako bi osigurala da nafta i dalje može da teče u zemlje u razvoju. Moskva svoje akcije u Ukrajini naziva „specijalnom operacijom“.