Izrael i Egipat će povećati isporuke gasa EU

Izrael i Egipat će povećati isporuke gasa EU

Izrael i Egipat će povećati isporuke gasa EU nakon što su tri strane potpisale novi energetski sporazum u Kairu u sredu, dok Brisel nastoji da smanji energetsku zavisnost od Rusije.

Nedavna otkrića u Mediteranu učinila su ovaj region potencijalnim izvorom novog uvoza. Prema memorandumu o razumevanju od srede, koji prati slične sporazume između EU i SAD, i EU i Katara, izraelski gas će biti tečen u postrojenjima u Egiptu, pre nego što bude poslat tankerom u blok.

Dok se izraelski gas već isporučuje u Egipat, izraelska ministarka energetike Karine Elharar pozdravila je sporazum kao trenutak u kojem Izrael — za koji se očekuje da će udvostručiti proizvodnju gasa nakon otkrića novih gasnih polja na moru u protekloj deceniji — postaje „značajan igrač u globalno energetsko tržište“.

Egipatski ministar nafte Tarek el-Mola rekao je da je sporazum, koji će trajati tri godine i može biti produžen za još dve, „prekretnica“ i da bi mogao da dovede do dalje saradnje između drugih mediteranskih zemalja. Evropska komisija je saopštila da sada očekuje da će uvesti 7 milijardi kubnih metara LNG-a iz Egipta 2022. godine, u odnosu na prvobitno očekivanih 5 milijardi kubnih metara. Ovo bi moglo da se udvostruči sledeće godine, rekao je portparol.

Potpisivanje u Kairu dolazi usred rastuće zabrinutosti unutar EU oko pouzdanosti isporuke ruskog gasa, koje je činilo oko 40 odsto uvoza gasa u blok prošle godine.

Italijanska gasna grupa Eni saopštila je u sredu da je Rusija smanjila isporuke gasa toj zemlji za 15 odsto, dan nakon što je ruski Gasprom rekao da će smanjiti snabdevanje Nemačkoj preko gasovoda Severni tok 1 za 40 odsto.

Tokom posete Izraelu u utorak, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, optužila je Moskvu da je „namerno” prekinula snabdevanje raznim evropskim zemljama i kompanijama od ruske invazije na Ukrajinu kao „odmazdu za našu podršku” Kijevu.

Ali ona je insistirala da je to „samo ojačalo našu rešenost da se oslobodimo zavisnosti od ruskih fosilnih goriva“.

Međutim, analitičari su upozorili da je sposobnost Egipta ili Izraela da pošalju velike dodatne količine u EU u kratkom roku ograničena i da dogovor u Kairu sam po sebi ne bi bio dovoljan da popuni prazninu koju ostavljaju ruske isporuke.

„Sporazum ne predviđa nikakav konkretan vremenski okvir za povećanje tokova LNG iz Egipta ili za izgradnju novog gasovoda za otpremu dodatnih količina izraelskog gasa u Egipat“, rekao je Leo Kabuče, analitičar tržišta LNG u Energi Aspects u London

Tom Marzec-Manser, šef analitike gasa u ICIS-u, rekao je da su izraelske isporuke Egiptu i egipatske isporuke EU porasle ove godine zbog visokih cena u bloku, i da je kao rezultat toga veća verovatnoća da će sporazum uticati dugoročnije isporuke.

„Tržište je često bolji pokretač ovakvih dešavanja od političkih sporazuma“, dodao je on.

Martijn Murphi, glavni analitičar za sjevernu Afriku u Vood Mackenzie, konsultantskoj kući za naftu i gas, rekao je da bi sporazum mogao pomoći u podsticanju daljeg razvoja izraelskih gasnih polja.

„To će pomoći Izraelu u pogledu privlačenja MOK-a [međunarodnih naftnih kompanija] u zemlju koji mogu biti sigurni da će postojati tržište na kojem će prodavati gas.