Isporuke Boeinga dostigle su najviši mesečni nivo od marta 2019

Isporuke Boeinga dostigle su najviši mesečni nivo od marta 2019

Boeing je u junu isporučio 51 avion, čime je svoj broj u prvom polugodištu povećao na 216 aviona, što je 38 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su podaci kompanije u utorak.

Isporuke u junu premašile su prag od 50 po prvi put od marta 2019. i uključile su 43 Boeing 737 MAKS, koji se oporavlja od skoro dvogodišnje bezbednosne krize.

Industrijski izvori rekli su da je mesečna proizvodnja MAKS-a dotakla cilj od 31 aviona, ali tek treba da bude „stabilizovana“ na tom nivou jer se vazduhoplovstvo suočava sa preprekama širom sveta u lancu snabdevanja.

Isporuke u junu uključivale su šest širokotrupnih komercijalnih teretnjaka, ali 12. uzastopni mesec nije bilo 787 Dreamlinera.

Isporuke mlaznjaka za duge relacije obustavljene su godinu dana jer se Boing i regulatori bave problemima proizvodnje.

Prema novim ugovorima, Boeing je u junu dobio 50 porudžbina aviona, uključujući 49 MAKS, od kojih je 48 prodato kupcima čija imena nisu odmah otkrivena. Jedini javni naručilac bio je American Airlines.

Boing je u junu otkazao 35 aviona, uglavnom u vezi sa restrukturiranjem avio-kompanija, uključujući 29 aviona koji su prvobitno bili namenjeni za Norvegian Air.

Međutim, u junu je takođe imao koristi od toga što su desetine mlaznjaka izvučeni iz limba i stavljeni nazad na listu narudžbina za koje se očekuje da će biti ispunjene pošto je Boing poništio neka računovodstvena prilagođavanja.

Ukupno tokom prve polovine, Boeing je rezervisao 286 bruto porudžbina i primio 100 otkazivanja, ostavljajući ukupno 186 porudžbina nakon otkazivanja i konverzije.

Evropski Erbas u petak je objavio 259 neto porudžbina nakon otkazivanja u prvoj polovini, što je značajno više nego godinu dana ranije. Isporuke su bile ravne na 297 aviona

Nakon preuzimanja šestomesečnih ukupno 19 aviona iz računovodstvene kategorije dizajnirane da filtrira porudžbine za koje je malo verovatno da će biti ispunjene, Boing je završio prvu polovinu sa prilagođenim ukupno 205 neto porudžbina jer je zauzeo optimističniji pogled na neke poslove.

Boeingov neisporučeni zaostatak nakon ovih redovnih računovodstvenih korekcija iznosio je 4.239 jedinica na kraju juna.