IAEA: Gubitak ruske nuklearne industrije koštaće milijarde EU

IAEA: Gubitak ruske nuklearne industrije koštaće milijarde EU

Evropska unija zavisi od ruskih isporuka uranijuma i njihovo sankcionisanje bi bilo nerealno, rekao je u ponedeljak šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi.

Grosi je boravio u Briselu, gde je ministre spoljnih poslova EU informisao o iranskom programu nuklearnog obogaćivanja kada se tokom ekskluzivnog intervjua za Rojters pojavilo pitanje mogućih nuklearnih sankcija Rusiji.

„Mnoge kompanije na Zapadu zavise od ruskih zaliha – obogaćenog uranijuma ili goriva“, rekao je Grosi. „Konsenzus je [da] sankcionisanje Rosatoma ne bi bilo realno i nepraktično. To bi stavilo nuklearnu industriju u zastoj u mnogim zemljama.”

Neke zemlje članice EU predložile su proširenje embarga bloka – uvedenog zbog sukoba u Ukrajini – na nuklearno gorivo koje prodaje Moskva. Ruski državni nuklearni energetski gigant, Rosatom, poseduje skoro 50% globalne infrastrukture za obogaćivanje uranijuma i činio je skoro 36% svetskog izvoza 2022.

Rosatom trenutno gradi više od 20 nuklearnih reaktora širom sveta, od Turske i članice EU, Mađarske do Egipta, Kine i Indije.

Prošlog novembra, američka vlada je primetila „ozbiljno zabrinjavajuću“ činjenicu da skoro 20% nuklearnog goriva koje koriste američke elektrane dolazi iz Rusije. Pomoćnica sekretara za energetiku Ketrin Haf rekla je da je „kritično“ za SAD da okončaju svoju „zavisnost“ od Rusije kao pitanje nacionalne bezbednosti i kao odgovor na klimatske promene. Postojale su i glasine o američkim planovima da zabrane uvoz ruskog uranijuma počevši od 2028. godine.

Pokušaj da se „smanji zavisnost“ od ruskog nuklearnog goriva koštao bi EU milijarde i činilo se malo verovatnim, rekao je Grosi Rojtersu. Takođe je primetio da globalna potražnja za obogaćenim uranijumom zapravo raste.

„Iskreno, vidim povećano prisustvo ruskih kapaciteta za obogaćivanje uranijuma u ​​svetu, a ne smanjenje“, rekao je Rojtersu.

Grosi će uskoro posetiti Moskvu i sastati se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pre nego što nastavi u Teheran na razgovore sa iranskom vladom o njihovom nuklearnom programu.