Gasprom objašnjava komplikacije u turbinama

Gasprom objašnjava komplikacije u turbinama

U poslednjem događaju u vezi sa popravkom gasnih turbina između Rusije i Nemačke, Gasprom je izneo razloge zašto gasovod Severni tok 1 nije u potpunosti ponovo na mreži i zašto je vraćanje popravljene opreme nemoguće.

„Aktuelne antiruske sankcije ometaju uspešno rešavanje pitanja transporta i popravke Siemens gasnih turbinskih motora za kompresorsku stanicu Portovaja, koja gasovodom Severni tok snabdeva evropske potrošače. napisao je Gasprom na svom Telegram kanalu.

Ključni deo koji je zaglavljen u Nemačkoj, posle popravke u Kanadi, trebalo je da bude vraćen u Rusiju u maju. Ali papirologija za njeno vraćanje nije u redu jer ju je izdala Siemens Energi, a ne firma koja je ugovorena sa Gaspromom, tvrdi gasni gigant.

Ako turbina bude isporučena u Rusiju, postoji rizik da će kanadske vlasti uvideti da je to kršenje ugovora i povući dozvolu za dalje održavanje turbina koje će se vršiti na njenom tlu.

Prema Gaspromu, samo jedan od šest glavnih gasnih kompresorskih jedinica trenutno radi na stanici sa dnevnim kapacitetom isporuke smanjenim na otprilike 20%. Preostale turbine zahtevaju fabričko održavanje ili remont, dodaje Gasprom.

Kompanija je objasnila da se na turbinu mogu odnositi i druge sankcije Zapada u vezi sa transportom gasne opreme. Sve to, s obzirom na trenutnu situaciju, onemogućava vraćanje opreme, ponovio je Gasprom.