Gasna kriza dovodi tržište LNG tereta u ruke energetskih giganata

Gasna kriza dovodi tržište LNG tereta u ruke energetskih giganata

Rastuće cene LNG tereta istisnule su desetine manjih trgovaca, koncentrišući posao u rukama nekolicine međunarodnih energetskih kompanija i vodećih svetskih trgovinskih kuća.

Očekuje se da će se ovaj stisak popustiti sve do 2026. godine kada će više tečnog prirodnog gasa (LNG) početi da se materijalizuje i snižava cene, povećavajući brige o snabdevanju siromašnijim državama koje se oslanjaju na to da generišu energiju i povećavaju troškove za velike azijske ekonomije.

Globalno tržište LNG-a se više nego udvostručilo od 2011. godine, što je dovelo do pojave desetina novih učesnika i širenja manjih igrača u Aziji. Poslednjih godina, manji trgovci su činili 20% uvoza LNG-a samo u Kini.

Ali skok u spot cenama LNG tereta na 175-200 miliona dolara, sa oko 15-20 miliona dolara pre dve godine, imao je seizmički uticaj na fizičku trgovinsku aktivnost za mnoge manje igrače.

Kapital potreban za trgovinu na tržištu je skočio nakon što su referentne cene LNG-a porasle sa rekordno niskih ispod 2 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (mmBtu) u 2020. na najviših 57 dolara u avgustu.

U julu, japanska Nippon Steel Corp, drugi najveći proizvođač čelika na svetu (5401.T), kupila je pošiljku LNG-a po ceni od 41 USD/mmBtu. Spot cene LNG-a tada su iznosile 40,50 USD/mmBtu.

Cene su nedavno spustile, dostižući 38 dolara/mmBtu u ponedeljak, ali analitičari kažu da ostaju na nivoima koji se mogu povezati sa tekućom energetskom krizom.

„Najveći izazov sa kojim se trenutno suočava svaki učesnik na tržištu je kredit“, rekao je Ben Saton, izvršni direktor Sik One Commodities, američkog trgovca LNG-om koji je morao da smanji poslovanje nakon što su cene porasle u trećem kvartalu 2021.

Kratkoročna volatilnost tržišta povećala je rizik za trgovce, pri čemu geopolitika, a ne osnove, pokreću kretanje cena.

„Povećavanje vrednosti LNG tereta, zajedno sa naglom nestabilnosti, je… prilično opteretilo one igrače koji posluju sa manjim bilansima“, rekao je Tamir Druz, generalni direktor Capra Energi, konsultantske kuće za LNG.

U Aziji, izvršni direktor trgovine rekao je Rojtersu da su neki manji igrači napustili kancelarije „uspavane“ u singapurskom trgovačkom centru, dok su kineski trgovci drugog reda i neke korejske firme smanjile aktivnosti zbog toga što je finansije postalo teže obezbediti.

„LNG se vratio kao roba bogatih“, rekao je Pablo Galante Eskobar, globalni direktor LNG-a u kompaniji Vitol, na ovomesečnoj međunarodnoj Gasteh konferenciji u Milanu.

Uslovi su sada u velikoj meri iskrivljeni u korist igrača sa velikim, diversifikovanim portfeljima i jakim bilansima kao što su naftne kompanije Shell (SHEL.L), BP (BP.L) i TotalEnergies, ​​zajedno sa velikim trgovačkim kućama uključujući Vitol, Trafigura, Gunvor i Glencore (GLEN.L).

BP, Shell, Trafigura i Glencore su odbili da komentarišu. TotalEnergies, ​​Vitol i Gunvor nisu odmah odgovorili na Rojtersov zahtev za komentar.

Procenjuje se da Shell i TotalEnergies imaju kombinovani portfelj od 110 miliona tona današnjeg tržišta LNG od 400 miliona tona (MT), rekao je globalni šef poslovne inteligencije u konsultantskoj kući za energetiku i transport Poten & Partners Jason Feer.

Obojica su izgradili portfelje, pri čemu je Shell kupio BG, a TotalEnergies preuzeo Engie-ovu LNG ruku. Obojica su takođe partneri u katarskom Severnom polju, jednom od najvećih LNG projekata.

Dodavanje portfelja Katar Energi-a od 70 miliona tona i BP-a, koji se procenjuje na oko 30 miliona, znači da četiri igrača zauzimaju više od polovine tržišta.

Iako rastuće kamatne stope povećavaju troškove trgovanja, to još uvek nije uznemirilo velike igrače, za koje povećan pritisak cena predstavlja slatku tačku, rekli su izvori iz industrije.

Shell i TotalEnergies su zabeležili rekordnu dobit, dok je rekordna dobit Vitola u prvoj polovini 2022. premašila rezultate za celu 2021.

Gui Broggi, nezavisni konsultant za LNG, rekao je da su Shell i TotalEnergies glavni pobednici kao partneri i otkupljivači u egipatskim fabrikama u Damijeti i Idku, zajedno sa BP-om i italijanskim ENI, prodajući LNG daleko iznad vladine ciljne cene od 5 USD/mmbtu.

Kao kupci američkog LNG-a putem dugoročnih ugovora, Shell i TotalEnergies su takođe ostvarili ogromne dobitke od preprodaje jeftinog američkog tereta na skuplja evropska tržišta, rekao je on.

„Ulazimo na nepoznatu teritoriju što se tiče tržišta LNG-a i teško je zamisliti posledice trenutne krize sa Rusijom – ne samo za LNG. Jedna sigurna stvar je da su cene tu da ostanu sve duže i više“, rekao je Brođi.

Visoke cene LNG tereta takođe povećavaju energetsko siromaštvo na globalnom nivou, jer neki tereti, prvobitno namenjeni siromašnijim zemljama, na kraju budu preusmereni evropskim kupcima.

Isporuke LNG iz SAD se pomeraju ka Evropi: https://tmsnrt.rs/3S24Ksrc

„Pakistan i Bangladeš izlaze kao veliki gubitnici jer su i jedni i drugi imali strategije nabavke sa visokim procentom kupovine na licu mesta i ostavljeni su da se suoče sa krizom električne energije ove godine“, rekao je Feliks But, šef LNG-a u kompaniji za analizu podataka Vorteka.

U julu, Pakistan LNG Limited (PLL) nije dobio nijednu ponudu na tenderu za uvoz 10 tereta LNG-a.

Indijsko ministarstvo nafte pokazalo je da Indija plaća 20% više na godišnjem nivou za julski uvoz LNG-a, u vrednosti od 1,2 milijarde dolara, dok je mesečni obim uvoza dodatno opao zbog visokih spot cena.

„Dok ne izgradimo više infrastrukture i ne stavimo više plovila u vodu… biće teško da se takmičimo sa dobro uspostavljenim tržištima“, rekao je Čarli Ridl, izvršni direktor trgovinske grupe Centar za tečni prirodni gas (CLNG). .

Spor razvoj projekta i mogući povratak Kine sa ivičnjaka povezanih sa COVID-om održaće cene na visokom nivou, rekao je Feer iz Poten & Partners.

„Moglo bi se pogoršati ako se Kina vrati na tržište u velikoj meri. Kina je ove godine van tržišta zbog manje potražnje zbog blokada i sporijeg ekonomskog rasta. To je omogućilo protok obima u Evropu“, dodao je Feer.