Folksvagen traži kupca za rusku fabriku automobila

Folksvagen traži kupca za rusku fabriku automobila

Folksvagen želi da proda svoju fabriku za sklapanje automobila u ruskom gradu Kalugi, a jedan kazahstanski proizvođač automobila mogao bi da bude potencijalni kupac, izvestio je u sredu ruski list Vedemosti.

Vedemosti, pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa namerama kompanije, kažu da će Folksvagen finalizirati svoje planove za objekat do kraja godine.

Folksvagen nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Folksvagen je u martu najavio da će proizvodnja na svojim lokacijama u Kalugi i Nižnjem Novgorodu biti obustavljena do daljnjeg zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon ruske invazije na Ukrajinu, a izvoz vozila u Rusiju će odmah biti zaustavljen.

Vedemosti su citirale svoj izvor koji kaže da bi fabriku u Kalugi mogao kupiti kazahstanski Asia Auto, koji se nalazi u istočnom gradu Oskemenu. Ima licencu za proizvodnju i Volksvagen i Škoda automobila, navodi list.

Folksvagen zapošljava oko 4.200 radnika u fabrici u Kalugi, čiji je direktan vlasnik. Takođe ima ugovor o sklapanju nekoliko svojih modela u postrojenju u Nižnjem Novgorodu, u vlasništvu Grupe GAZ.

Početkom jula, ruski sindikat je rekao da će Folksvagen zatvoriti fabriku u Nižnjem Novgorodu i premestiti opremu u Kalugu. U to vreme kompanija je odbila da komentariše tu tvrdnju.

Prodaja novih automobila u Rusiji pala je za 82% u junu u odnosu na godinu dana ranije, što je odraz sankcija koje su pogodile snabdevanje delovima, rastuće cene koje su štetile potražnji i egzodus stranih proizvođača automobila.

Ruska automobilska industrija skoro je stala od kada je Moskva poslala trupe u Ukrajinu 24. februara.