Firma za AI čipove Tenstorrent prikuplja 100 miliona dolara

Firma za AI čipove Tenstorrent prikuplja 100 miliona dolara

Tenstorrent, kanadski startap na čelu sa veteranom industrije čipova Džimom Kelerom koji razvija čipove veštačke inteligencije, rekao je u sredu da je prikupio 100 miliona dolara od Hiundai Motor Group i Samsung investicioni fond, između ostalih, piše Rojters.

Tenstorrent, koji je pre ovog finansiranja već prikupio 234,5 miliona dolara procenjen na milijardu dolara, jedan je od nekoliko početnika koji žele da izazovu Nvidiju, lidera na tržištu u snabdevanju čipovima za razvoj proizvoda veštačke inteligencije kao što je ChatGPT.

Keler, koji je prethodno razvio čipove za Apple, Tesla i Intel, preuzeo je mesto generalnog direktora startapa ranije ove godine.

Tenstorrent je rekao da je prikupio 30 miliona dolara od Hiundaija i 20 miliona dolara od Kije, a preostalih 50 miliona dolara dolazi od Samsungovog Catalist fonda i drugih investitora, uključujući Fideliti Ventures, Eclipse Ventures, Epik Capital i Maverick Capital, između ostalih.

Ovaj potez označava povratak automobilskoj tehnologiji za Teslinog veterana Kelera. Dok Tenstorrent razvija čipove da izazove Nvidiju u centrima podataka, on takođe razvija AI čipove za niz drugih upotreba, uključujući ugovor objavljen u maju sa LG-em za čipove koji bi mogli da se koriste u pametnim televizorima.

Runda finansiranja bila je strukturirana kao dug koji će se kasnije pretvoriti u akcije, što znači da Tenstorrent neće formalno imati novu procenu dok ne održi još jedan krug prikupljanja sredstava iz kapitala, za koji kaže da očekuje da će to učiniti sledeće godine. Tenstorrent je odbio da komentariše detalje konvertibilnog duga.

Tenstorrent pravi sopstvene AI čipove, ali takođe prodaje svoju intelektualnu svojinu i drugu tehnologiju kupcima koji žele da naprave sopstvene AI čipove. Hiundai je prošle godine osnovao grupu za razvoj poluprovodnika i rekao da planira da koristi Tenstorrent tehnologiju u „budućim Hiundai, Kia i Genesis“ vozilima.

„Sa ovom investicijom, Grupa očekuje da će razviti optimizovanu, ali diferenciranu tehnologiju poluprovodnika koja će pomoći budućoj mobilnosti i ojačati interne sposobnosti u razvoju AI tehnologije“, Heung-soo Kim, izvršni potpredsednik i šef kancelarije za globalnu strategiju u Hiundai Motor Group, navodi se u saopštenju.