EU povećava uvoz ruske nafte

EU povećava uvoz ruske nafte

Države EU povećale su uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije u junu u poređenju sa prethodnim mesecom, izvestio je u četvrtak moskovski RBC, pozivajući se na preliminarne podatke Evrostata. Povećanje je usledilo nakon što su vlade EU odobrile embargo na rusku naftu, koji treba da stupi na snagu početkom 2023. godine.

Statistike pokazuju da su zemlje EU uvezle oko 7,3 miliona tona ruske nafte, što je za 0,4% više nego u maju. Uvoz naftnih derivata iz Rusije u junu je povećan za 9,7 odsto u odnosu na prethodni mesec, na 2,65 miliona tona.

Ukupan uvoz ruske nafte i petrohemijskih proizvoda u zemlje EU u junu je skočio za 2,7 odsto u odnosu na majski nivo, pokazuju podaci Eurostata.

Međutim, ukupna isporuka ruskih fosilnih goriva ostatku Evrope opala je zbog zapadnih sankcija. U junu 2022. izvoz nafte iz Rusije u EU bio je 7% manji nego u istom mesecu prošle godine, dok je prodaja naftnih derivata pala za 24%.

U okviru šestog paketa sankcija koji je uveden u junu, EU je uvela delimični embargo na rusku naftu, zabranjujući pomorske isporuke u region i zabranjujući kompanijama da osiguravaju i reosiguraju pomorski transport ruske nafte i rafinisanih proizvoda u zemlje van bloka.