Tesla resetuje strategiju maloprodaje u Kini

Tesla resetuje strategiju maloprodaje u Kini

ŠANGAJ – Tesla preispituje način na koji prodaje električne automobile u Kini, svom drugom najvećem tržištu, i razmatra zatvaranje nekih salona u blistavim tržnim centrima u gradovima poput Pekinga u kojima je saobraćaj opao tokom restrikcija COVID-a, prenosi Rojters.

Promena bi stavila veći naglasak na prodavnice na jeftinijim prigradskim lokacijama koje takođe mogu da obezbede popravke jer kompanija radi na ispunjavanju cilja Elona Maska da poboljša usluge za postojeće kupce, od kojih su se mnogi žalili na duga kašnjenja, rekli su.

Kao deo tog napora, Tesla želi da poveća zapošljavanje tehničara i drugog osoblja za servisne poslove u Kini, rekao je jedan od ljudi. Teslin veb-sajt za zapošljavanje u Kini je od četvrtka pokazao više od 300 slobodnih radnih mesta za usluge.

Mask je prošle nedelje na Tviteru, kao odgovor na vlasnika Tesle u Teksasu koji se požalio da je čekao mesec dana da popravi svoje vozilo, rekao da je „napredovanje Teslinog servisa da ga učini sjajnim“ stavio kao glavni prioritet.

Za razliku od mejnstrim proizvođača automobila, Tesla poseduje sve svoje prodavnice, umesto da se oslanja na dilere. Takođe prodaje svoje automobile na mreži. To mu je omogućilo više slobode da prilagodi maloprodajnu strategiju koja je prvobitno bila po uzoru na Appleove prodavnice.

Tesla nije odmah odgovorio na zahtev za komentar.

Američki proizvođač automobila prodao je 400.000 kineskih automobila Model 3 i Model I u prvih osam meseci ove godine, od čega je 60% prodato lokalno, prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila. To je bilo 67% više nego pre godinu dana.

Promena Teslinog pristupa u Kini, gde je postao drugi najveći brend električnih vozila iza BID-a (002594.SZ), odražavala bi priznanje da mora da izgradi lojalnost kupaca sada kada je uspostavila svoj brend na najvećem svetskom tržištu automobila , rekao je jedan analitičar.

„Nije neophodno otvarati izložbene salone u skupim tržnim centrima, posebno kada je posao popravke postao unosan“, rekao je Jejl Zhang, generalni direktor konsultantske kuće Automotive Foresight sa sedištem u Šangaju.

„Bolje je razumno zadržati samo jedan ili dva izložbena salona u centru grada kako bi se zadržao pozicioniranje brenda, ali se više preseliti u predgrađa.

Tesla je otvorio svoju prvu prodavnicu u centru Pekinga 2013. godine i sada ima preko 200 prodajnih mesta širom zemlje koje izlažu modele i organizuju probne vožnje za potencijalne kupce.

Više od polovine prodavnica, međutim, ne nudi usluge održavanja jer se nalaze na lokacijama sa visokim zakupom gde je prostor ograničen. To uključuje Teslinu prvu prodavnicu u Pekingu i njenu prvu prodavnicu u Šangaju.

Više od polovine Teslinih salona u sedam najvećih kineskih gradova, uključujući Šenžen i Čengdu, sada su u centru grada, prema Rojtersovom broju zasnovanom na Teslinom kineskom sajtu.

Kao i druge kompanije, Tesla je videla da je saobraćaj u svojim prodavnicama u velikoj meri poremećen zbog oštrog pristupa Kine suzbijanju COVID-19, što je uključivalo blokade različitog obima i trajanja, uključujući i Šangaj gde ima fabriku.

Rojters nije mogao da utvrdi koliko urbanih salona Tesla razmišlja o zatvaranju, koliko novih lokacija u brzorastućim predgrađima bi moglo da se otvori ili kolika bi bila cena te smene.

Proizvođač automobila bio je meta niza pritužbi kupaca i tužbi u Kini, uključujući i dobro poznati slučaj prošle godine kada se nezadovoljni vlasnik penje na Teslu na sajmu automobila u Šangaju u znak protesta zbog toga što je kompanija postupila sa njenim žalbama na neispravne kočnice.

Incident je privukao značajnu pažnju u Kini i podstakao je državne medije da kritikuju kompaniju.

Tesla se kasnije izvinio kineskim potrošačima što nije blagovremeno rešio žalbe i obavezao se da će pregledati svoje usluge.

Teslini EV rivali u Kini zauzeli su mešoviti pristup maloprodajnoj distribuciji. Osim samostalnih prodavnica, BID i Kspeng (9868.HK) se takođe oslanjaju na distributere trećih strana.

Nio, kao i Tesla, ima mrežu gradskih prodavnica visokog profila u Kini. Takođe je investirao u usluge od vrata do vrata, otpremajući radnike, od kojih su mnogi angažovani iz hotelske industrije, da pokupe automobile na popravku i odvezu ih kada se posao završi.