Blumberg: EU ne može da se složi o ruskim sankcijama

Blumberg: EU ne može da se složi o ruskim sankcijama

Zemlje Evropske unije se bore da postignu sporazum o nametanju gornje granice cena ruske nafte i verovatno će odbaciti tu ideju sve dok se ne dogovori širi paket sankcija, prenosi Blumberg u ponedeljak.

Prema pisanju medija, pozivajući se na izvore upoznate sa tekućim razgovorima, Kipar i Mađarska su među zemljama koje su izrazile protivljenje predlogu za ograničenje cena nafte. U međuvremenu, sankcije EU zahtevaju jednoglasnost bloka, dajući svakoj naciji efikasan veto.

Izvori su za Bloomberg rekli da se Evropska komisija sastala sa državama članicama tokom vikenda kako bi pokušala da pronađe kompromis o paketu sankcija. Mnogi detalji, kako se izveštava, tek treba da se izglade, uključujući i po kojoj ceni bi saveznici postavili gornju granicu. Izvori su takođe rekli da će sve mere morati da stupe na snagu pre 5. decembra, kada stupaju na snagu ranije usvojene mere EU koje zabranjuju uvoz morske nafte, kao i usluga koje su potrebne za njeno otpremanje.

„Napor EU da uvede gornju granicu cena ruske nafte bi uskladio blok sa naporima SAD da zadrže rast cene sirove nafte i da pojedu prihode Moskve od prodaje energije“, napisao je Blumberg.

Ranije ovog meseca, zemlje Grupe sedam (G7) postigle su dogovor da blokiraju isporuku ruske nafte iznad postavljene cene.

Zapadni lideri složili su se u junu da istraže gornju granicu cena kako bi ograničili koliko rafinerije i trgovci mogu da plate za rusku naftu. Moskva je jasno stavila do znanja da se neće povinovati, umesto toga isporučuje svoju naftu u zemlje koje nisu ograničene ograničenjem. Zamenik premijera Aleksandar Novak upozorio je da zemlje koje podržavaju ograničenje cena neće dobiti rusku naftu.