Cene nafte niže zbog izgleda da će kamatne stope porasti

Cene nafte niže zbog izgleda da će kamatne stope porasti

SINGAPUR – Cene nafte su u sredu pale zbog zabrinutosti za još jedno povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi sledeće nedelje nakon što su potrošačke cene neočekivano porasle u avgustu, nadmašujući podršku snažne prognoze rasta tražnje za naftom OPEK-a, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 38 centi, ili 0,4%, na 92,79 dolara po barelu do 04:07 GMT. Američka nafta Vest Tekas Intermediate koštala je 87,02 dolara za barel, što je pad od 29 centi ili 0,3%.

Pritisak na cene bio je topliji nego što se očekivalo američki izveštaj o inflaciji u utorak koji je uništio nade da bi Fed mogao da smanji pooštravanje politike kamatnih stopa u narednim mesecima. Zvaničnici Fed-a će se sastati sledećeg utorka i srede, a inflacija ostaje daleko iznad ciljanih 2 odsto američke centralne banke.

„Snažan američki dolar i očekivanje Fed-a za još jedno veliko povećanje stope uticali su na raspoloženje, rekla je Tina Teng, analitičarka CMC Marketsa.

Dolar se u sredu popeo na 24-godišnji maksimum u odnosu na jen. Cena nafte je uglavnom u američkim dolarima, tako da jači dolar čini robu skupljom vlasnicima drugih valuta.

U Kini, stroga ograničenja COVID-19 smanjuju potražnju za gorivom kod najvećeg svetskog uvoznika nafte.

„Kineska politika nulte COVID-19 ostaje netaknuta i to će zadržati sve skokove koji se pojave u narednim nedeljama“, rekao je Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA, u belešci.

„SAD su veliki džoker i ako ta perspektiva potražnje oslabi, nafta bi mogla da nastavi svoju silaznu putanju koja je bila na snazi od početka leta.

Na strani ponude, američke zalihe sirove nafte porasle su za oko 6 miliona barela u sedmici koja je završila 9. septembra, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu u srijedu.

Vlada SAD će objaviti podatke o zalihama u sredu u 10:30 EDT (14:30 GMT).

Dajući određenu podršku cenama nafte, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) je u utorak ponovila prognoze za rast globalne potražnje za naftom u 2022. i 2023. godini, navodeći znake da velike ekonomije napreduju bolje nego što se očekivalo uprkos preprekama poput rastuće inflacije.

Potražnja za naftom će porasti za 3,1 milion barela dnevno (bpd) u 2022. i za 2,7 miliona barela dnevno u 2023. godini, navodi OPEK u mesečnom izveštaju, ostavljajući svoje prognoze nepromenjenim u odnosu na prošli mesec.