Cene nafte padaju za skoro 1 dolar po barelu

Cene nafte padaju za skoro 1 dolar po barelu

SINGAPUR – Cene nafte pale su za drugu sednicu u ponedeljak, pošto su slabi kineski ekonomski podaci izazvali zabrinutost oko potražnje kod najvećeg svetskog uvoznika sirove nafte, dok je šef najvećeg svetskog izvoznika, Saudi Aramco, rekao da je spreman za povećanje up output.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 89 centi, ili 0,9%, na 97,26 dolara po barelu do 0034 GMT, nakon što su u petak pali za 1,5%. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 91,27 dolara za barel, što je pad od 82 centa, ili 0,9%, nakon pada od 2,4% na prethodnoj sesiji.

Kineska ekonomija je neočekivano usporila u julu, dok je proizvodnja u rafinerijama pala na 12,53 miliona barela dnevno, što je najniži nivo od marta 2020, pokazuju vladini podaci.

„Zvanični podaci sugerišu da potražnja za naftom slabi jer su domaća logistika i potražnja potrošača odvraćani od rekordno visokih cena naftnih pumpi“, rekao je Heron Lin, ekonomista u Mudis analitici.

Saudi Aramco je spreman da poveća proizvodnju sirove nafte na maksimalni kapacitet od 12 miliona barela dnevno (bpd) ako to zatraži vlada Saudijske Arabije, rekao je glavni izvršni direktor Amin Naser novinarima u nedelju.

„Uvereni smo u našu sposobnost da povećamo do 12 miliona barela dnevno kad god postoji potreba ili poziv vlade ili ministarstva energetike da povećamo našu proizvodnju“, rekao je Naser. Dodao je da bi kinesko ublažavanje ograničenja COVID-19 i povećanje avio industrije mogli povećati potražnju.

Cene nafte su prošle nedelje porasle za više od 3% nakon što je oštećena komponenta naftovoda poremetila proizvodnju na nekoliko platformi u Meksičkom zalivu i pošto su investitori smanjili očekivanja o povećanju kamatnih stopa u Sjedinjenim Državama.

Proizvođači su krenuli da ponovo aktiviraju deo zaustavljene proizvodnje nakon što su popravke završene kasno u petak, rekao je zvaničnik Luizijane.

Firma za energetske usluge Baker Hughes Co (BKR.O) izvestila je u petak da je broj američkih naftnih platformi prošle nedelje porastao za 3 na 601. Broj bušotina, rani pokazatelj buduće proizvodnje, sporo raste, a proizvodnja nafte se oporavlja od rezova povezanih sa pandemijom tek sledeće godine.

Globalna tržišta nafte i dalje su bila podržana ograničenim zalihama uoči sankcija EU za rusku sirovu naftu i zalihe rafinisanih proizvoda ove zime.

Više zaliha moglo bi doći ako Iran i Sjedinjene Države prihvate ponudu Evropske unije da ožive nuklearni sporazum iz 2015. godine, koji bi ukinuo sankcije na izvoz iranske nafte, kažu analitičari.