Britanija postavlja planove za jačanje energetske bezbednosti

Britanija postavlja planove za jačanje energetske bezbednosti

Britanija je u četvrtak iznela planove za jačanje svoje energetske bezbednosti i nezavisnosti kroz ulaganja u prelazak na čistije, pristupačnije izvore energije, prenosi Rojters.

Veleprodajne cene gasa i struje u Evropi porasle su nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, a britanska vlada od oktobra subvencioniše račune za energiju domaćinstava i preduzeća.

Planovi su uključivali niz ranije najavljenih šema kao što su finansiranje vjetroelektrana na moru, hvatanje ugljenika i nove projekte zelene proizvodnje vodonika.

Takođe se obavezao da će ubrzati procese planiranja za solarne projekte i projekte vetra na moru, uvesti više punjača za električna vozila i podstaći toplotne pumpe u domovima.

Međutim, vladina energetska politika zadala je udarac onim projektima koji nisu odmah odabrani za finansijsku podršku, uključujući britanski generator Drak (DRKS.L) i njegov metod hvatanja ugljenika – bioenergija sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika (BECCS).

Njegove akcije su pale za 10%.

„Transformisanje našeg energetskog sistema više nije samo suočavanje sa klimatskim promenama, već je i pitanje nacionalne bezbednosti“, rekao je ministar finansija Džeremi Hant u saopštenju.

„Da bismo se zaštitili od budućih skokova cena, moramo da ubrzamo prelazak na čistiju, jeftiniju, domaću energiju.

Ministar energetske bezbednosti Grant Šaps rekao je da novi plan uključuje 70 različitih politika koje bi poboljšale energetsku bezbednost.

On je za LBC radio rekao da domaćinstva neće biti kažnjena ako ne pređu sa grejanja na gas na toplotne pumpe sa nižim emisijama, nešto što su neki novinski naslovi rekli da je moguće.

Opoziciona Laburistička partija i izborne grupe kritikovale su plan zbog toga što nije uključivao novi novac i što nije dao odgovor na Zakon o smanjenju inflacije (IRA) od 369 milijardi američkih dolara o zelenim subvencijama.

Hant je u sredu rekao parlamentarnom odboru da će vlada na jesen izneti svoj odgovor IRA-i.

„Ono što je naplaćivano sa ogromnom hajkom dok je vladin „zeleni dan“ ispostavilo se da je slab i slab dan ponovnih najava, zagrejane politike i bez novih investicija“, rekao je portparol Laburističke partije za klimu i neto nulu Ed Miliband.

Tokom prošle godine, Britanija je uvela vanredne poreze na naftu i gas, kao i na obnovljive izvore energije, za koje kompanije kažu da guše investicije i da će zauzvrat verovatno povećati zavisnost Britanije od uvoznih goriva i poremetiti njene klimatske ciljeve.

Proizvođači nafte i gasa su tražili da se minimalne cene primenjuju na porez na neočekivane prihode, a kompanije za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora želele su bolje podsticaje za investicije, od kojih nijedno nije bilo u planovima koje je unapred izložila vlada.