Britanija će izdvojiti do 10 miliona funti za popravku ukrajinske železnice za izvoz žita

Britanija će izdvojiti do 10 miliona funti za popravku ukrajinske železnice za izvoz žita

Britanska vlada je obećala da će izdvojiti do 10 miliona funti za pomoć u obnovi železnice u Ukrajini za korišćenje vozova za izvoz žitarica, navodi se u poruci britanske vlade, prenosi Evropska istina.

Vlada je podsetila da su prošle nedelje britanski ministri spoljnih poslova i odbrane posetili Tursku kako bi razgovarali o otvaranju pomorskih izvoznih ruta.

Međutim, kako je navedeno, pored sprečavanja izvoza žita iz Ukrajine preko Crnog mora, rute koja je istorijski izvozila 96% ukrajinskog žita, ruski napadi ometaju izvoz železnicom.

„Da bi se suprotstavila tome, Ujedinjeno Kraljevstvo obezbeđuje ukrajinskim železnicama materijal i opremu u vrednosti do 10 miliona funti za popravku železničke infrastrukture i pomoć u izvozu žita iz zemlje železnicom“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da je Ujedinjeno Kraljevstvo u bliskoj raspravi sa Vladom Ukrajine o tome kako maksimizirati železnički kapacitet i osigurati kretanje vozova i žita.

„Putinove akcije u Ukrajini stvaraju strašne potrese širom sveta, podižu cene energenata i hrane, milioni ljudi su na ivici gladi. Samo Putin može da okonča ovaj nepotreban i jalov rat. Ali svetski lideri moraju da se ujedine i iskoriste svoje napore. ujedinjeni ekonomske i političke snage da pomognu Ukrajini i olakšaju život domaćinstvima širom sveta“, rekao je britanski premijer Boris Džonson.

Ranije su ministri spoljnih poslova G7 pozvali Rusiju da zaustavi napade i deblokira ukrajinske crnomorske luke za izvoz hrane.