Bankari sa Volstrita upozoravaju na rizike američke privrede

Bankari sa Volstrita upozoravaju na rizike američke privrede

Ukrajinska kriza i sankcije Rusiji doprinele su rastućoj inflaciji, kaže šef JPMorgana.

Kombinacija inflacije, sukoba u Ukrajini i sankcijama Rusiji može „dramatično povećati rizike“ za Sjedinjene Države, rekao je izvršni direktor JPMorgana Džejmi Dajmon u svom godišnjem pismu akcionarima u ponedeljak. On je upozorio na nepredvidive posledice po ekonomiju zemlje.

Prema Dimonu, izbijanje sukoba u Evropi je promenilo stvari, uzburkavši tržišta, preusklađivanje saveza i restrukturiranje globalnih trgovinskih obrazaca. To uvodi i rizike i mogućnosti za SAD i druge zemlje, napisao je on.

„Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji, u najmanju ruku, usporiće globalnu ekonomiju — i lako bi moglo da se pogorša“, rekao je Dimon.

Čelnik najveće američke banke ukazao je na neizvesnost oko toga kako će se sukob završiti i njegov uticaj na lance snabdevanja, posebno na one koji se odnose na snabdevanje energijom.

„Moglo bi se dodati još mnogo sankcija — koje bi dramatično i nepredvidivo mogle povećati njihov efekat. Zajedno sa nepredvidljivošću samog rata i neizvesnošću oko globalnih lanaca snabdevanja robom, ovo stvara potencijalno eksplozivnu situaciju“, rekao je Dimon. „Kasnije ću govoriti o nesigurnoj prirodi globalnog snabdevanja energijom, ali za sada, jednostavno, to snabdevanje je lako poremetiti.

Bankar je dodao da JPMorgan nije zabrinut zbog svoje direktne izloženosti Rusiji, iako bi „i dalje mogao da izgubi oko milijardu dolara tokom vremena“.

U međuvremenu, druga banka sa Volstrita, Goldman Saks, upozorila je prošlog meseca da će Sjedinjene Države verovatno ući u recesiju ako cene nafte nastave da rastu zbog sankcija Rusiji i nedostatka alternativnih izvora.

Oštar rast cena benzina širom SAD već je pogodio poverenje potrošača, izazivajući zabrinutost za smanjenje potrošnje. Predsednik Džo Bajden je tvrdio da je Moskva u potpunosti kriva za porast cena benzina u SAD, priznajući da neće moći mnogo da uradi u vezi sa velikom inflacijom na pumpi.