Bajden obećava da će zaštititi američku industriju čelika

Bajden obećava da će zaštititi američku industriju čelika

Predsednik SAD Džo Bajden obećao je u sredu radnicima čeličana u sindikatima da će njegova administracija blokirati kupovinu US Steel-a od strane japanske kompanije, istovremeno najavljujući planove za povećanje carina na kineski čelik.

Tokom posete sedištu United Steelworkers-a, Bajden je naglasio značaj američke industrije čelika i izjavio da će se boriti da US Steel ostane potpuno američka kompanija.

Administracija demokrata već je iskazala protivljenje predloženoj akviziciji US Steel-a od strane japanske kompanije Nippon Steel. Međutim, pred pro-sindikalnom publikom, Bajden je otišao korak dalje, obećavajući da će lično blokirati dogovor.

Osim toga, Bajden je najavio planove za povećanje carina na kineski čelik i aluminijum, ističući potrebu da se američki proizvođači zaštite od jeftinog uvoza.

Ovi potezi odražavaju Bajdenovu strategiju povezivanja međunarodne trgovinske politike sa naporima na reizboru, dok istovremeno pokušava pridobiti podršku radničke klase u Pensilvaniji, ključnoj državi u izbornoj godini.

Povećanje carina na kineski čelik i aluminijum predstavlja još jedan korak ka očuvanju američke proizvodnje i zaštiti radnih mesta, istakao je Bajden, naglašavajući važnost nacionalne bezbednosti.

Iako su ovi potezi pozdravljeni od strane američkih proizvođača čelika, postoji zabrinutost da bi više tarife mogle doneti ekonomske rizike, uključujući potencijalno povećanje troškova za potrošače i moguće negativne efekte na američku ekonomiju.

Bajdenov potez takođe predstavlja izraz njegove političke strategije koja je usmerena na zaštitu domaće industrije i radničkih interesa, što ga izdvaja od pristupa njegovog prethodnika, Donalda Trampa, ali nosi i određene ekonomske izazove i rizike.