Zemlje Severnog mora planiraju ogromnu ekspanziju energije vetra

Zemlje Severnog mora planiraju ogromnu ekspanziju energije vetra

Devet zemalja koje se graniče sa Severnim morem objavilo je u ponedeljak planove za masovno povećanje energije vetra na moru u narednim decenijama kao deo napora za borbu protiv klimatskih promena i nezavisnost od uvoza fosilnih goriva, posebno iz Rusije, prenosi Rojters.

Nemački zvaničnici rekli su da članovi Energetske saradnje Severnih mora imaju za cilj da prošire proizvodnju energije vetra u regionu na 76 gigavata do 2030. godine.

Sledeći ciljevi su 193 gigavata energije vetra u Severnom moru do 2040. i 260 gigavata do sredine veka. Nemačko ministarstvo ekonomije i energetike saopštilo je da je trenutni proizvodni kapacitet u regionu manji od 20 gigavata.

Zemlje koje su pristale na te ciljeve su Belgija, Danska, Francuska, Nemačka, Irska, Luksemburg, Holandija, Norveška i Švedska. Ujedinjeno Kraljevstvo, čija je teritorija okružena Severnim morem i koja ima značajne sopstvene planove za vetar na moru, nije članica grupe otkako je napustila Evropsku uniju u januaru 2020.

Prošlog meseca, sedam evropskih zemalja koje se graniče sa susednim Baltičkim morem obavezalo se da će sedmostruko povećati proizvodnju energije vetra na moru do 2030. godine.