SAD: Granica cene nafte „institucionalizuje“ popuste ruske sirove nafte

SAD: Granica cene nafte „institucionalizuje“ popuste ruske sirove nafte

NjUJORK – Dogovoreno ograničenje cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu koju je Evropska unija dogovorila, omogućiće da globalna tržišta budu dobro snabdevena dok će „institucionalizovati“ popuste stvorene pretnjom takvog ograničenja, rekao je visoki zvaničnik američkog ministarstva finansija u petak, prenosi Rojters.

Zvaničnik, obraćajući se novinarima nekoliko sati nakon što su vlade EU ubedile nepokolebljivu Poljsku da prihvati ograničenje, rekao je da će taj potez ograničiti prihode Moskve od nafte i odvratiti milijarde dolara od njenog rata u Ukrajini.

„Određivanjem cene na 60 dolara po barelu, mi institucionalizujemo strmoglavi popust po kojem je Putin bio primoran da prodaje rusku naftu, popust koji postoji delimično zato što je pretnja gornje cene primorala Rusiju da ponudi povoljne poslove za uvoz“, rekao je zvaničnik.

U odvojenom saopštenju, američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da će ograničenje cena dodatno ograničiti prihode ruskog predsednika Vladimira Putina.

„S obzirom na to da se ruska ekonomija već smanjuje i da se njen budžet sve više rasteže, limit cena će odmah smanjiti Putinov najvažniji izvor prihoda“, rekla je Jelen.