Boing nastavlja isporuke 787 za nekoliko dana

Boing nastavlja isporuke 787 za nekoliko dana

Američki vazduhoplovni regulator saopštio je u ponedeljak da očekuje da Boeing Co (BA.N) nastavi isporuku svog 787 drimlajnera u narednim danima nakon što je proizvođač izvršio inspekciju i izmene potrebne za ispunjavanje standarda sertifikacije, prenosi Rojters.

Boing je obustavio isporuke u maju 2021. nakon što je FAA izrazila zabrinutost zbog svog predloženog metoda inspekcije. U septembru 2020. godine, FAA je saopštila da istražuje greške u proizvodnji oko 787 aviona.

Američki erlajns (AAL.O) bi trebalo da primi prvi avion 787 koji je isporučio Boing od zaustavljanja, rekli su izvori, a Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) mogla bi da odobri isporuku prvog aviona kasnije u ponedeljak ili utorak i aviokompanija bi mogla da primi avion već u sredu. Proces bi mogao potrajati duže ako inspektori za bezbednost FAA otkriju bilo kakve probleme.

Američki erlajns je u julskom pozivu za zaradu saopštio da očekuje da će ove godine primiti devet 787, uključujući dva početkom avgusta.

Boeing je u ponedeljak saopštio da nastavlja „transparentno da radi sa FAA i našim klijentima na obnavljanju 787 isporuka“.

Prošlog meseca, FAA je odobrila Boingov plan za specifične inspekcije kako bi se potvrdilo da avion ispunjava uslove i da su svi radovi na naknadnoj ugradnji završeni.

Boing je FAA-u predstavio na odobrenje prvi od oko 120 787 koji čekaju isporuku. FAA je saopštila da će „proveriti svaki avion pre nego što sertifikat o plovidbenosti bude izdat i odobren za isporuku“. Obično FAA delegira ovlašćenje za izdavanje avionskih karata proizvođaču, ali u nekim slučajevima kao što je 737 MAKS zadržava odgovornost za odobravanje svakog novog aviona.

Nakon dve fatalne nesreće 737 MAKS 2018. i 2019. godine, FAA se obavezala da će pažljivije ispitati Boeing i delegirati manje odgovornosti Boingu za sertifikaciju aviona.

U četvrtak, vršilac dužnosti administratora FAA Bili Nolen sastao se sa inspektorima za bezbednost FAA u Južnoj Karolini dok je agencija razmatrala da li da dozvoli Boingu da nastavi isporuku 787.

Pre nego što je Boing obustavio proizvodnju, FAA je prethodno izdala dve direktive o plovidbenosti kako bi se pozabavila problemima proizvodnje aviona u radu. Identifikovao je novi problem u julu 2021.

Proizvođač aviona je nastavio isporuke u martu 2021. nakon petomesečne pauze pre nego što ih je ponovo zaustavio. FAA je ranije saopštila da želi da Boing osigura da „ima robustan plan za ponovni rad koji mora da obavi na velikom broju novih 787 u skladištu“ i da su „Boingovi procesi isporuke stabilni“.

U januaru, Boeing je otkrio naplatu od 3,5 milijardi dolara zbog kašnjenja isporuke 787 i ustupaka kupaca, kao i još milijardu dolara nenormalnih troškova proizvodnje koji proizilaze iz nedostataka u proizvodnji i povezanih popravki i inspekcija.