Američka bakarna grupa Ivanhoe Electric prikupila je 170 miliona dolara u IPO-u

Američka bakarna grupa Ivanhoe Electric prikupila je 170 miliona dolara u IPO-u

Rudarski magnat Robert Fridland ostvario je najveću američku inicijalnu javnu ponudu od maja, prikupivši skoro 170 miliona dolara od prodaje akcija svoje kompanije za istraživanje bakra Ivanhoe Electric.

Prevazilazeći regulatorno kašnjenje i nedavni oštar pad cena metala, Ivanhoe Electric je u ponedeljak uveče kasno uveče ocenio prodaju 14,4 miliona akcija na 11,75 dolara, što je dno naznačenog raspona od 11,75 do 12,50 dolara.

U popodnevnom trgovanju u Njujorku u utorak, akcije su pale za 4,2 odsto na 11,25 dolara, što je rudaru dalo vrednost preko nešto više od milijardu dolara. Akcije se takođe kotiraju u Torontu. Fridland je izvršni direktor kompanije i vlasnik 10 odsto akcija.

Rastuća inflacija i kamatne stope uzdrmale su američko IPO tržište sa mnogim preduzećima koja su poništila planove za izlazak na berzu.

Ivanhoe Electric, koja ima prava na velike projekte bakra u Arizoni i Juti, jedna je od samo šest kompanija koje su završile IPO u Severnoj Americi tokom drugog kvartala, navodi Refinitiv.

Najveća je bila kompanija za negu očiju Bausch & Lomb, koja je u maju prikupila 630 miliona dolara. Sveukupno samo 1,8 milijardi dolara prikupljeno je od novih emisija u poslednja tri meseca u Severnoj Americi.

Ivanhoe Electric je trebalo da plati svoju IPO u petak, ali je kašnjenje u dobijanju konačne saglasnosti od američke Komisije za hartije od vrednosti dovelo do toga da je proces odložen do kasno u ponedeljak.

Cena bakra, koji se koristi u svemu, od kućnih aparata do električnih vozila, pala je na 16-mesečni minimum od ispod 8.400 dolara po toni prošle nedelje pošto su strahovi od recesije zavladali tržištem.

Fridland, koji je takođe izvršni predsednik Ivanhoe Minesa, jedan je od najsjajnijih likova u rudarskoj industriji i ima skoro neprevaziđen rekord u otkrivanju velikih nalazišta.

To uključuje Oiu Tolgoi, ogroman rudnik bakra u pustinji Gobi u Mongoliji, i operaciju Kamoa-Kakula u Demokratskoj Republici Kongo.

U svojoj prijavi za IPO, kompanija koja pravi gubitke Ivanhoe Electric, koja se može pohvaliti najvećim rudarom na svetu BHP kao akcionarom od 5,5 odsto, rekla je da će se fokusirati na razvoj rudnika iz mineralnih nalazišta uglavnom lociranih u SAD, „kako bi podržala nezavisnost američkog lanca snabdevanja i da isporuči kritične metale neophodne za elektrifikaciju privrede”.

„Verujemo da su Sjedinjene Države značajno nedovoljno istražene i da imaju potencijal da donesu nova velika otkrića ovih metala“, navodi se u prospektu.

Kompanija je takođe rekla da je razvila najsavremeniju tehnologiju geofizičkog istraživanja sa većim dometom od tradicionalnih sistema za otključavanje novih mineralnih nalazišta.