3M će ukinuti 2.500 radnih mesta

3M će ukinuti 2.500 radnih mesta

3M je u utorak objavio da će ukinuti 2.500 radnih mesta u proizvodnji pošto je industrijski gigant prijavio manji profit i ponudio slabe izglede za 2023. zasnovanu na slabljenju potražnje.

Ovaj potez dolazi pošto se 3M, koji posluje u nekoliko sektora, uključujući zdravstvenu zaštitu, transport i elektroniku, bori sa padom prodaje maski za lice ili „respiratora“ u vezi sa pandemijom i „brzim padom“ u preduzećima koja su okrenuta potrošačima.

Kompanija takođe očekuje veoma nizak rast u SAD u 2023. godini od oko jedan odsto, ispod globalnog proseka od 1,5 odsto, rekao je izvršni direktor Majk Roman tokom konferencijskog poziva sa analitičarima.

„Očekujemo da će se makroekonomski izazovi zadržati i 2023. godine“, dodao je Roman u saopštenju za štampu.

„Na osnovu onoga što vidimo na našim krajnjim tržištima, smanjićemo približno 2.500 globalnih proizvodnih uloga – što je neophodna odluka da se uskladi sa prilagođenim obima proizvodnje“, rekao je on.

Portparol kompanije rekao je da nema dodatnih detalja o tome gde se poslovi nalaze, niti u kojim sektorima.

Neto profit u četvrtom kvartalu iznosio je 541 milion dolara u poređenju sa 1,4 milijarde dolara u prošlogodišnjem periodu, dok su prihodi pali za 6,2 odsto na 8,1 milijardu dolara.

Poslednje tromesečje uključivalo je pad prodaje maski za lice od 165 miliona dolara u odnosu na isti period pre godinu dana, pošto su se mere preduzete protiv COVID-19 promenile. Rezultate kompanije je takođe pokvario njen izlazak iz Rusije.

Rukovodioci su opisali mešovite uslove na svojim tržištima, pri čemu je elektrifikacija automobila i dalje snažan izvor potražnje, ali potrošačka elektronika teško pada zbog slabe potražnje za televizorima, tabletima i pametnim telefonima.

Kompanija je ove godine projektovala pad prihoda od dva do šest odsto i nižu dobit po akciji u odnosu na prošlu godinu.

Akcije 3M pale su za 5,5 odsto na 115,88 dolara u trgovanju u ranim popodnevnim satima.