Održivost je važnija za mlade od visokih plata, tvrdi studija

Održivost je važnija za mlade od visokih plata, tvrdi studija

Mladi bi prihvatili nižu platu za posao u održivoj ili društveno orijentisanoj kompaniji. Ovo je otkrio tim na čelu sa Tomasom Domenom, profesorom na klasteru izvrsnosti ECONtribute na Univerzitetu u Bonu.

„Našom studijom smo empirijski dokazali da je misija kompanije važna“, kaže Tomas Domen. Kompanije bi mogle lakše da regrutuju mlade stručnjake ako slede održive ili društvene ciljeve. Studija pokazuje da ljude sa altruističkim i prosocijalnim ličnostima posebno privlače kompanije koje pokazuju posvećenost društvu ili zaštiti klime.

Oko 1500 studenata master studija iz Holandije zamoljeno je da procene fiktivne ponude za posao u okviru studije. Istraživači su varirali niz karakteristika u opisima poslova, kao što su plata i šansa za stalni ugovor, važnost održivosti u kompaniji i da li se posao obavlja samostalno ili kao deo tima. Od učesnika je zatraženo da u ličnom rangiranju navedu koji će posao najverovatnije izabrati. Pored toga, istraživači su pitali o ekonomskim preferencijama i osobinama ličnosti.

Rezultat: U proseku, mladi stručnjaci su spremni da se odreknu 170 do 220 evra mesečno ako mogu da rade za kompaniju sa inovativnim, održivim ili društvenim ciljevima. Prema studiji, ove kompanije su posebno privlačne altruističkim ljudima koji su manje konkurentni.

Ostale karakteristike posla su takođe vezane za lične osobine. Timski rad je, na primer, važan za ljude koji mogu da imaju visok nivo poverenja u druge. Žene cene autonomiju na poslu. Konkurentnim i egoističnim pojedincima je stalo do visoke plate. S druge strane, ljudi nesklone riziku su privučeni sigurnim uslovima rada kao što je stalni ugovor.

Stoga je vredno truda da kompanije uzmu u obzir ove međusobne odnose u svojim oglasima za posao. Tomas Domen kaže: „Iz poslovne perspektive, ovo je važan uvid: ako ponudim određene uslove rada, veća je verovatnoća da će određeni pojedinci želeti da rade za mene. Ako održivo orijentisana kompanija želi da privuče konkurentne kandidate, ona mora da ponudi veću platu od održivo orijentisanih kompanija kojima je orijentacija na konkurenciju manje važna. Ako kompanija želi više raznolikosti u svojim timovima, možda bi želela da se uključi u održivost i socijalna pitanja.“