Nivo siromaštva u Argentini dostigao rekorde

Nivo siromaštva u Argentini dostigao rekorde

Nivo siromaštva u Argentini dostigao je zabrinjavajući nivo, prema nedavnom izveštaju Katoličkog univerziteta u Argentini. Prema studiji, u januaru je čak 57,4% od 46 miliona stanovnika Argentine bilo u siromaštvu, što predstavlja najveću stopu siromaštva u poslednjih 20 godina.

Ovi nalazi izazvali su žestoke optužbe između bivše potpredsednice Argentine Kristine Fernandez de Kiršner i vlade predsednika Havijera Mileija, koji je došao na vlast s namerom da reši tešku ekonomsku krizu zemlje. Prema studiji, oko 27 miliona ljudi u Argentini se suočava sa siromaštvom, od kojih je 15% u stanju „neimaštine“, što znači da ne mogu adekvatno da zadovolje svoje osnovne potrebe za hranom.

Opservatorija socijalnog duga UCA, koja se smatra nezavisnim istraživačkim prostorom, primenjuje metodologiju koja se bavi problemom višedimenzionalnog pristupa siromaštvu i njeni nalazi retko su osporeni od strane političara i ekonomista. Prema njihovom izveštaju, povećanje nivoa siromaštva u januaru delom je posledica devalvacije argentinskog pezosa koju je sprovela vlada Mileija nakon što je stupila na dužnost u decembru prošle godine.

Istraživači su primetili da su domaćinstva radničke i srednje klase koja ne primaju beneficije kroz socijalne programe najviše pogođena povećanjem cena. Eduardo Donza, istraživač opservatorije, izjavio je da će iako bi inflacija mogla da se uspori u narednim nedeljama, njen uticaj na stanovnike Argentine i dalje biti značajan, i predviđa da će siromaštvo pogoditi najmanje 60% stanovništva do marta.

Milei, koji sprovodi oštre ekonomske mere, rekao je da je visoka stopa siromaštva rezultat dugogodišnje politike koju naziva „nasleđem kastinskog modela“. S druge strane, Fernandez de Kiršner krivicu za ekonomske probleme prebacuje na prethodne administracije, posebno na politiku Maurisija Makrija (2015-2019) i prilagođavanja koja je sprovela sadašnja administracija.

Odgovarajući na kritike, portparol predsednika Manuel Adorni pozvao je bivšu predsednicu da „ćuti“, ističući njen doprinos padu Argentine tokom poslednjih 20 godina. Ovo osvetljava politički sukob koji se odvija u Argentini dok zemlja pokušava da se izbori sa ekonomskim izazovima i visokom stopom siromaštva.