Nemačka predlaže poreske olakšice za kompanije koje se bave proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora

Nemačka predlaže poreske olakšice za kompanije koje se bave proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora

Visoki zvaničnik nemačke vlade predlaže poreske olakšice u američkom stilu kako bi se podstakle kompanije koje se bave pomeranjem privrede zemlje od zavisnosti od fosilnih goriva.

Ministar ekonomije Robert Habek rekao je da Nemačka i Evropa u celini treba da ojačaju proizvodne kapacitete za čistu energiju, što bi takođe snizilo cene električne energije i pomoglo joj da se takmiči sa globalnim rivalima.

„Ovo je važno ako želimo da energetska tranzicija uspe i da sačuva radna mesta i stvaranje vrednosti u Nemačkoj i Evropi“, rekao je on.

Evropske vlade strahuju da bi ogromni podsticaji koji se nude kompanijama za čišćenje tehnoloških kompanija kroz američki Zakon o smanjenju inflacije mogli privući proizvođače preko Atlantika.

Takođe postoji zabrinutost da je Evropa previše zavisna od Kine za snabdevanje ključnim komponentama potrebnim za proizvodnju obnovljive energije, kao što su solarni paneli.

Kao deo svog klimatskog plana, nemačka vlada želi da 80% bruto električne energije u zemlji dolazi iz obnovljivih izvora energije do 2030. godine, uprkos rastućoj potražnji. To znači otprilike udvostručiti trenutnu nemačku proizvodnju energije vetra i sunca.

Habek planira da promoviše prelazak sa fosilnih goriva posetom u sredu regionu Lauzica za rudarstvo uglja, južno od Berlina, koji traži pomoć vlade da postane centar za obnovljivu energiju.