Najveća ruska avio-kompanija obustavlja međunarodne letove

Najveća ruska avio-kompanija obustavlja međunarodne letove

Aeroflot, najveća ruska avio-kompanija, obustaviće sve svoje međunarodne letove, osim onih za Belorusiju, prema preporuci državnog nadzornog organa za avijaciju.

Rosavijacija je pozvala sve ruske avio-kompanije koje koriste avione iznajmljene iz inostranstva da zaustave putničke i teretne letove u inostranstvo od 6. marta i iz drugih zemalja u Rusiju od 8. marta.

„Aeroflot najavljuje privremenu obustavu svih međunarodnih letova od 8. marta (00:00 po moskovskom vremenu) zbog pojave dodatnih okolnosti koje ometaju obavljanje letova. Otkazivanje se takođe odnosi na međunarodne destinacije u rasporedu avio-kompanija Rusija i Aurora“, navodi se u saopštenju Aeroflota objavljenom u subotu.

Od 6. marta avio-kompanija će prestati da prima na međunarodne letove one putnike koji imaju povratne karte sa povratkom u Rusiju posle 8. marta.

„Putnici na međunarodnim letovima sa jednosmernim kartama koji polaze iz Ruske Federacije biće prihvaćeni za prevoz do okončanja leta“, navodi se u saopštenju. Oni koji su rezervisani na sada otkazanim međunarodnim letovima imaju pravo na puni povrat novca.

Avioni Aeroflota će nastaviti da lete za i iz Minska, glavnog grada Belorusije, i širom Rusije. Drugi ruski prevoznik, budžetska avio-kompanija Pobeda, saopštila je da će od 8. marta obustaviti i međunarodne letove.

Otkrivajući svoju preporuku avio-kompanijama, Rosavijacija je navela „neprijateljske” odluke koje je doneo „više stranih država” protiv ruskog sektora civilne avijacije. Uvedene mere su dovele do „hapšenja ili pritvora“ aviona iznajmljenih u inostranstvu, saopštio je regulator.

Sankcije Zapada pokrivaju širok spektar ekonomskih sektora i uvedene su kao odgovor na vojni napad Moskve na Ukrajinu. Rusija smatra svoju ofanzivu neophodnom za „demilitarizaciju” Ukrajine i zaštitu sopstvene bezbednosti, ali zapadne nacije smatraju da je to nezakonito i neopravdano pokretanje rata.