Moskovska berza smanjuje korišćenje dolara

Moskovska berza smanjuje korišćenje dolara

MOSKVA – Moskovska berza smanjiće maksimalan iznos dolara koji će prihvatiti kao kolateral za obezbeđivanje transakcija, saopštila je u ponedeljak, pošto Rusija nastoji da smanji svoju zavisnost od valuta zemalja koje su joj uveli sankcije, piše Rojters.

Ruske vlasti su izrazile zabrinutost zbog pojedinačnih i korporativnih posedovanja dolara i drugih valuta koje nazivaju „neprijateljskim“, pozivajući na njihovu konverziju u alternative.

Moskovska berza – najveća berza u zemlji – saopštila je da će od 15. avgusta prepoloviti udeo dolara u kolateralu koji korisnici njene platforme daju za obavljanje transakcija na 25 odsto sa 50 odsto.

Dedolarizacija u Rusiji je dobila tempo otkako su zapadne zemlje uvele sankcije bez presedana nakon što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu 24. februara. Sankcije su otežale pristup Moskvi međunarodnim ekonomskim i globalnim trgovinskim sistemima.

Centralna banka je u ponedeljak saopštila da planira da razlikuje troškove deviznih kredita za pravna lica i njihova ulaganja u dužničke hartije od vrednosti u zavisnosti od toga da li su denominovani u valutama prijateljskih ili neprijateljskih zemalja.