Mali: Rebalans budžeta neće uvećati javni dug preko 60 odsto BDP

Mali: Rebalans budžeta neće uvećati javni dug preko 60 odsto BDP

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta omogućiti da se uspešno nastavi borba protiv pandemije koronavirusa, poveća životni standard građana i pospeši privredni rast, čime javni dug neće biti uvećan preko 60 odsto bruto domaćeg proizvoda.

On je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se po hitnom postupku raspravlja o predloženom rebalansu budžeta, rekao da su predviđena rekordno visoka izdvajanja za kapitalne investicije i ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu.

„Rebalans budžeta za 2021. godinu uključuje treći paket pomoći privredi i građanima u iznosu od 257 milijardi dinara. Zajedno sa prošlogodišnja dva paketa pomoći u iznosu od 704 milijarde dinara, ukupno će privredi i građanima biti obezbeđena podrška od osam milijardi evra, odnosno 17,2 odsto BDP“, istakao je Mali.

Dodao je da će za kapitalne investicije biti izdvojeno 7,2 odsto BDP, ili 430 milijardi dinara, što će obezbediti da privredni rast ove godine bude šest odsto, kao što je planirano originalnim budžetom.