Makron strahuje da će sukob u Ukrajini izazvati krizu sa hranom za nekoliko meseci

Makron strahuje da će sukob u Ukrajini izazvati krizu sa hranom za nekoliko meseci

Francuski predsednik je ranije upozorio nacije da moraju izraditi strategije za „odbranu našeg suvereniteta u pogledu hrane“.

Nestabilnost izazvana sukobom u Ukrajini mogla bi da gurne nacije u Africi i na Bliskom istoku u duboku krizu sa hranom u narednih 12-18 meseci, upozorio je u četvrtak francuski predsednik Emanuel Makron, osvrćući se na zabrinutost zemalja koje zavise od trgovine sa Rusijom.

„Zbog rata u Ukrajini, suočićemo se sa dubokom krizom hrane u narednih 12-18 meseci, posebno u zemljama koje su veoma zavisne od Rusije“, rekao je on na konferenciji za medije u Parizu, predstavljajući svoj izborni program. „Evropa mora biti spremna za ovo, izazov i za nju i za njene partnere.

Nastojeći da uveri francuske građane i njihove saveznike, Makron je tvrdio da je glavni cilj njegove vlade da obezbedi prehrambenu nezavisnost Francuske, što će nastojati da uradi u okviru svog sledećeg petogodišnjeg mandata ako bude ponovo izabran u aprilu.

Makronova izjava dolazi nekoliko dana nakon što je izrazio zabrinutost da će određene nacije „biti veoma duboko destabilizovane“ posledicama tekućeg sukoba u Ukrajini, upozoravajući da zemlje moraju da preispitaju „proizvodne strategije kako bi odbranile naš suverenitet u pogledu hrane“.

Afrička razvojna banka (AFDB) u utorak je predstavila plan od milijardu dolara za povećanje proizvodnje pšenice u pokušaju da spreči potencijalnu nestašicu hrane izazvanu ruskim napadom na Ukrajinu. Uvoz pšenice čini oko 90% afričke trgovine sa Rusijom od 4 milijarde dolara, prema AFDB-u, što zahteva taj potez da bi se „zaista drastično povećala proizvodnja hrane“ na kontinentu.