Makron kaže „ne“ plaćanja gasa u rublji

Makron kaže „ne“ plaćanja gasa u rublji

Rusija želi da „neprijateljske” zemlje plaćaju svoje račune za gas u rubljama.

Zapad neće pristati na zahtev Moskve da plati svoje račune za gas u rubljama, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, preneo je Rojters.

Makron je rekao Putinu da je nemoguće da zapadni klijenti plaćaju gas u ruskoj valuti, prenela je u utorak novinska agencija, pozivajući se na zvaničnika Jeliseja.

„Francuska je protiv plaćanja u rubljama“, rekao je zvaničnik, preneli su mediji.

U sopstvenom čitanju razgovora dvojice lidera, Kremlj je potvrdio da se razgovaralo o predlogu Moskve o plaćanju u rubljama, ali nije naveo detalje o stavovima obe strane.

Putin je ranije naredio ruskoj centralnoj banci i energetskom gigantu Gasproma da pripreme predloge za plaćanje gasa iz „neprijateljskih“ zemalja u rubljama.

Taj plan su ranije u utorak odbacile EU i G7. U međuvremenu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u utorak da Rusija neće besplatno isporučivati prirodni gas evropskom tržištu, jer od 31. marta neće biti prihvaćeni evro i dolari.

Ruska lista „neprijateljskih država“, koja je prvobitno uključivala samo dve zemlje – SAD i Češku – značajno je proširena u martu nakon ekonomskih sankcija bez presedana koje je Zapad uveo Moskvi. Sada uključuje sve članice EU, Ukrajinu, Veliku Britaniju, Kanadu, Japan i druge – nacije koje su osudile ofanzivu Rusije na Ukrajinu.

Sve te zemlje su sada podložne raznim merama odmazde, ograničenjima i specifičnim zahtevima Rusije, pri čemu je prelazak plaćanja gasa na rublje jedna mera. Još jedna uzvratna inicijativa dovela je do toga da je Ministarstvo finansija tražilo da ruske kompanije koje žele da rade sa firmama iz zemalja na listi prvo dobiju vladinu dozvolu.

U ponedeljak je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov najavio da će građani „neprijateljskih država“ uskoro biti pogođeni viznim sankcijama koje ograničavaju ulazak u zemlju.