Mađarska nastoji da dobije 15 milijardi evra za oporavak od Covida

Mađarska nastoji da dobije 15 milijardi evra za oporavak od Covida

Mađarska vlada je napravila brojne ustupke Evropskoj komisiji u dugotrajnom sukobu oko propusta u vladavini prava i transparentnosti, jer nastoji da oslobodi oko 15 milijardi evra sredstava za oporavak od pandemije usred krize na finansijskim tržištima zemlje.

Budimpešta nije uspela da dobije sporazum o svom predlogu za post-Covid od komisije, koji je podnela prošlog maja, ali koji ostaje zaglavljen zbog duboke zabrinutosti u Briselu zbog sumnje na korupciju i kršenje vladavine prava. Mađarska je odbacila te žalbe.

Rezultujući jaz u finansiranju od oko 7 milijardi evra bespovratnih sredstava i oko 8 milijardi evra u zajmovima sa sniženim kamatnim stopama je pogoršao krizu izazvanu inflacijom i cenama energije. Forinta je imala lošiji rezultat od regionalnih kolega u znaku opadanja poverenja investitora, pala je za više od 10 procenata u odnosu na evro ove godine, dok je poljski zlot izgubio 4 procenta, a češka kruna blago je dobila.

Investitori očekuju reakciju Komisije na niz predloga Mađarske nakon što je njen premijer Viktor Orban na poljoprivrednom forumu dao optimističnu sliku pregovora o EU.

„Sve je spremno za postizanje sporazuma između Unije i Mađarske, koji mislim da je potreban obema stranama“, rekao je Orban u četvrtak. „Uspeli smo da damo predlog koji odgovara njihovim zahtevima o javnim nabavkama, pravilima tužilaštva, javnim konsultacijama koje prethode zakonu i transformaciji energetskog sistema.

Odluku Mađarske da iznese detaljne ponude o vladavini prava neki evropski zvaničnici pozitivno gledaju, ali složenost pitanja između dve strane je tolika da predstoji još mnogo posla pre nego što su verovatni pomaci. Odluka o oslobađanju milijardi evra sredstava za oporavak mogla bi da izazove žestoku reakciju u Evropskom parlamentu ako se pokaže da mađarski ustupci nisu otišli ​​dovoljno daleko, upozorili su poslanici.

Brisel je u aprilu pokrenuo zasebnu proceduru u vezi sa stanjem vladavine prava u Mađarskoj, što bi moglo dovesti do zadržavanja milijardi evra sredstava EU ako se ne mogu izmiriti razlike između Brisela i Budimpešte.

Orban je u četvrtak dodao da je Mađarska uspela da „odvoji postojeće razlike u mišljenjima o rodnim pitanjima od novca“, što znači da vlada više neće kriviti nedostatak finansiranja na reakciju EU na kontroverzne zakone koji zabranjuju „homoseksualnu propagandu“ u školama i mediji. Brisel je uvek govorio da zakoni o LGBTK-u nisu razlog za uskraćivanje sredstava – nedostatak transparentnosti i sumnja na korupciju – ali Budimpešta se držala te linije godinu dana.

Orbanov šef kabineta Gergelj Guljaš rekao je na brifingu za novinare u četvrtak da je Budimpešta prihvatila zahteve EU u nekoliko ključnih oblasti, detaljno navodeći četiri oblasti koje je Orban pominjao, a to su nabavke, krivično gonjenje, zakonodavstvo i energija.

Mađarska će smanjiti ispod 15 odsto udeo tendera za javne nabavke sa jednim ponuđačem za novac iz EU i za domaći novac, rekao je Guljaš, ne navodeći vremenski okvir.

U slučajevima krivičnih dela korupcije, novi ogranak pravosuđa će imati moć da primora tužioce da nastave istrage ili šalju predmete sudu, rešavajući česte pritužbe na osetljive slučajeve koji su bili gušeni u prošlosti.

Ipak, samo Orbanova obećanja neće biti dovoljna za smirivanje tržišta, rekao je ekonomista ING-a Peter Virovacz. „Tržište čeka EU. Oni žele da [predsednica Komisije Ursula] fon der Lajen istupi i pošalje pozitivnu poruku, što znači da, sklopićemo dogovor, i to brzo.

Portparol Komisije je potvrdio da je Mađarska odgovorila prošle nedelje na akciju EU u vezi sa mogućim uskraćivanjem budžetskih sredstava bloku zbog kršenja vladavine prava, rekavši da će Brisel „procijeniti informacije koje je pružila i zapažanja Mađarske u svom odgovoru i da će uzeti u obzir ovo uzmite u obzir pre nego što odlučite o sledećim koracima”.

Upitan o poslednjim razgovorima, Jan Lipavski, ministar spoljnih poslova Češke Republike, koja predsedava EU, rekao je: „U interesu je svih strana da se pronađe rešenje, pa hajde da tome težimo.