Mađarska najavila izuzeće od gornje cene ruske nafte

Mađarska najavila izuzeće od gornje cene ruske nafte

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto je, komentarišući odobrenje Evropske unije za maksimalnu cenu nafte koja se iz Rusije transportuje morem, rekao da je Budimpešta uspela da izdejstvuje izuzeće za sebe, prenosi „Evropska istina“.

Komentarišući odluku EU, Sijarto je ponovo naglasio da je „vreme da Brisel shvati da takve mere nanose najveću štetu evropskoj ekonomiji”.

„Tokom pregovora o plafonu cene nafte, žestoko smo se borili za mađarske interese i na kraju smo uspeli: Mađarska je oslobođena plafona cene nafte. Još jednom smo uspeli da zaštitimo sigurnost snabdevanja naše zemlje energijom“, napisao je on na Fejsbuku.

Istovremeno, odluka, objavljena u subotu u Službenom listu EU, ne pominje da Mađarska ili bilo koja druga zemlja EU dobija izuzeće od odluke o gornjoj cijeni ruske nafte na moru.

Tu se pominju sledeći izuzeci: 1) ako se nafta prodaje po ceni nižoj od granične cene; 2) prelazni rok od 45 dana za naftu koja će biti utovarena do 5. decembra i treba da stigne do 19. januara; 3) u slučaju mogućeg ekološkog incidenta ili u slučaju elementarnih nepogoda.

Verovatno je šef mađarskog MIP-a imao u vidu izuzetak koji se tiče naftovodne ruske nafte (Budimpešta je dobija preko naftovoda „Družba”) – već se znalo da na nju neće važiti granična cena.

Kako je saopšteno, Savet EU je u subotu odlučio da odredi gornju cenu za naftu i naftne derivate i ulja koja potiču iz Rusije ili se iz nje izvoze morem na nivou od 60 dolara po barelu uz reviziju dva meseca kako bi bila najmanje 5% niže za tržišnu cenu.

Nakon sporazuma između 27 država članica Evropske unije, članice Grupe sedam i Australija takođe su nametnule ograničenje cena nafte koja se isporučuje morskim putem iz Ruske Federacije na 60 dolara po barelu.

Kremlj je kritikovao uvođenje gornje cene i rekao da će pripremiti odgovor. Ranije je Ruska Federacija izjavila da neće prodavati naftu zemljama koje bi uvele gornju cenu.