Lift kaže da će niže cijene pogoditi profit, akcije padaju 30%

Lift kaže da će niže cijene pogoditi profit, akcije padaju 30%

Lift Inc (LIFT.O) je u četvrtak prognozirao profit u tekućem kvartalu daleko ispod ciljeva Volstrita pošto je usluga prevoza snizila cene, što je izazvalo pad akcija od 30 odsto zbog zabrinutosti da zaostaje za većim rivalom Uberom, piše Rojters.

Lift je takođe prognozirao prihod ispod očekivanja analitičara za tekući kvartal.

Investitori posmatraju kako se dve kompanije oporavile od globalne pandemije i da li mogu da povećaju profit, što se često smatra pitanjem moći određivanja cena.

Predsednik Džon Cimer rekao je u intervjuu za Rojters da je kompanija planirala „niže cene“ i manje sati vršnih cena, koje je nazvao „manje udarnog vremena“. Lift je imao prostora da snizi cene jer je tržište bilo jako, dodao je.

„S obzirom na zdravo tržište, što nije bio slučaj nakon pandemije, važno je da iskoristimo tu priliku“, rekao je on.

Pad cene akcija Lifta doveo je do gubitka tržišne kapitalizacije od skoro 2 milijarde dolara; njegove akcije su bile najtrgovanije na Nasdak-u u trgovini posle radnog vremena.

„Oni se ovde očigledno bore“ u poređenju sa Uberom, rekao je Tejas Desai, analitičar Global Ks ETF-a. „Oni treba da procene svoje operacije.

Lift je za prvi kvartal prognozirao prihod od oko 975 miliona dolara, što je ispod procena analitičara od 1,09 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Lift je prognozirao prilagođenu zaradu za prvi kvartal pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), ​​ključnu meru profitabilnosti koja uklanja neke troškove, između 5 miliona i 15 miliona dolara. Prosečan cilj analitičara bio je 81,1 milion dolara.

Glavni finansijski direktor Elejn Pol je za prognozu okrivila sezonskost i niže cene, uključujući manje sati u udarnom terminu. Promene u vremenu obnavljanja osiguranja takođe su uticale na profit.

„Smernice su bile katastrofa, a Lift je i dalje mlađi brat Ubera“, rekao je analitičar Vedbusha Dan Ives.

Veće prisustvo Lifta na zapadnoj obali SAD, regionu za koji analitičari kažu da zaostaje za ostatkom Sjedinjenih Država u svom povratku potražnji pre COVID-a i gde nema dovoljno vozača za vožnju, moglo bi da ugrozi njegov oporavak u poređenju sa Uberom.

Cimer je rekao da se zapadna obala „nije u potpunosti“ oporavila, ali je primetio „materijalno poboljšanje“.

Za četvrti kvartal, Lift je prijavio prilagođenu EBITDA od 126,7 miliona dolara, isključujući 375 miliona dolara koje je izdvojio za povećanje rezervi osiguranja. Analitičari su predviđali 91,01 milion dolara.

„Želeli smo da osiguramo da smo ojačali naše rezerve osiguranja… Svrha toga je da osiguramo da nećemo imati takvu vrstu nestabilnosti u budućnosti“, rekao je Cimer u intervjuu.

Broj aktivnih vozača porastao je za 8,7% na 20,36 miliona u četvrtom kvartalu, rekao je Lift, iznad procene FactSeta od 20,30 miliona.