MMF: Jordan mora ubrzati reforme kako bi podstakao brži rast

MMF: Jordan mora ubrzati reforme kako bi podstakao brži rast

Međunarodni monetarni fond saopštio je u sredu da Jordan treba da ubrza strukturne ekonomske reforme kako bi pogurao rast iznad prosečnih 2 do 3 odsto koliko je dostigao poslednjih godina kako bi pomogao da stvori više radnih mesta kako bi smanjio visoku nezaposlenost, preneo je Rojters.

„S obzirom da je nezaposlenost i dalje visoka, a posebno među mladima i ženama, strukturne reforme su od suštinske važnosti za postizanje snažnog i inkluzivnog rasta i stvaranje više radnih mjesta“, rekao je novinarima zvaničnik MMF-a Ron van Rooden.

Trebalo je da se poveća rast kako bi se pomoglo otvaranju radnih mesta kako bi se ublažila visoka nezaposlenost koja trenutno iznosi oko 22,9%, dodao je on.

Predviđena stopa rasta od 2,6 odsto za ovu godinu i dalje je bila nedovoljna za poboljšanje životnog standarda u zemlji sa skoro jedanaest miliona stanovnika i godišnjim rastom stanovništva od oko 2 odsto, rekao je on.

Zvaničnik MMF-a, koji je završavao posetu radi sprovođenja šeste revizije državnog programa koji podržava MMF, rekao je da Jordan ostaje čvrsto na putu sa ispunjenim ključnim programskim ciljevima i napretkom kroz razboritu monetarnu i fiskalnu politiku.

„Uprkos izazovnom globalnom i regionalnom okruženju, Jordan je zadržao makroekonomsku stabilnost“, rekao je van Rooden.

Makroekonomska stabilnost Jordana pomogla mu je da iskoristi povoljnije kamatne stope na međunarodnim tržištima kapitala nego druge suverene zemlje kada je prošlog meseca izdao evroobveznice u vrednosti od 1,25 milijardi dolara, rekao je on.

Jordan nazivamo pričom o uspehu jer su dosledno sprovodili zdravu makroekonomsku politiku, fiskalnu politiku, monetarnu politiku“, rekao je on.

Ministar finansija Mohamad Al Isis rekao je da je četvorogodišnji program koji podržava MMF, koji treba da se završi sledeće godine, pomogao očuvanju ekonomske stabilnosti u teškim globalnim okolnostima.

Inflacija je bila na putu da se smanji na 2,7% u 2023. od ranijih projekcija od 3,8% uz čvrstu monetarnu politiku koja je pomogla da se obuzda globalni inflatorni pritisci, rekao je van Rooden.