Jedna od najsankcionisanijih nacija na svetu spremna za ekonomsko čudo

Jedna od najsankcionisanijih nacija na svetu spremna za ekonomsko čudo

Credit Suisse očekuje da će venecuelanska privreda ove godine porasti za 20%.

Ekonomija Venecuele je spremna da poraste za čak jednu petinu u 2022. jer porast proizvodnje sirove nafte izaziva zapanjujuće povećanje nacionalnog BDP-a, koji je doživeo dramatičan pad usred američkih sankcija, kaže ekonomista Credit Suisse Alberto Rohas.

„Ovo nisu greške u kucanju! Ako smo tačni, ovo bi moglo da bude među najjačim otiscima rasta na globalnom nivou za ove godine“, napisao je Rojas u istraživačkoj belešci koju je video Blumberg.

„Međutim, želimo da budemo jasni, otisci visokog rasta ne bi trebalo da budu iznenađenje nakon što je venecuelanska ekonomija dotakla dno 2020. godine“, navodi se u belešci objavljenoj u sredu.

Analitičar je dodao da bi naplata poreza u dolarima u 2022. godini mogla da doživi ogroman rast od više od 40 odsto, dok bi uvoz zemlje mogao da poraste za preko 15 odsto.

U međuvremenu, Venecuela će navodno zabeležiti suficit na tekućem računu od oko 4 milijarde dolara. Zemlja je uspela da snizi svoju godišnju prognozu ukupne inflacije na kraju godine na 70%, sa prethodne projekcije od 150%.

Ekonomija Bolivarske Republike bila je pod velikim pritiskom poslednjih godina, a situacija se ozbiljno pogoršala nakon što su SAD uvele sankcije zemlji 2019. Sadašnje kazne stavljaju Venecuelu na peto mesto u globalnom rejtingu zemalja sa najviše sankcija.

U to vreme, SAD i njihovi saveznici priznali su opozicionog lidera Huana Gvaida kao legitimnog predsednika zemlje, nakon optužbi za nameštanje izbora. Vašington je tada naredio zamrzavanje svih sredstava venecuelanske vlade u SAD i zabranio transakcije sa američkim građanima i kompanijama. Velika Britanija se pridružila zamrzavajući zlatne rezerve zemlje koje se nalaze u Banci Engleske.

Nacija je patila od hiperinflacije, koja je navodno dostigla 3.000% u 2020. Prema Credit Suisse-u, kriza u vezi sa Ukrajinom mogla bi da izazove „rekompoziciju“ globalne ponude sirove nafte, podržavajući poteze za pronalaženje rešenja za Venecuelanska kriza, a očekuje se da će Nikolas Maduro „naći zajednički jezik“ sa Vašingtonom.