Japan povećava BDP u trećem kvartalu zbog globalne recesije

Japan povećava BDP u trećem kvartalu zbog globalne recesije

TOKIO – Japanska privreda, treća po veličini na svetu, smanjila se manje nego što je prvobitno procenjeno u trećem kvartalu, potkrepljujući stav da se polako oporavlja od zastoja zbog COVID-19, iako glavna izvozna tržišta pokazuju dalje znake slabljenja, prenosi Rojters.

Revidirano kvartalno smanjenje bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 0,8% na godišnjem nivou, koje je objavila Kabinetska kancelarija u četvrtak, u poređenju sa srednjom prognozom ekonomista o padu od 1,1% na godišnjem nivou u anketi Rojtersa i ranom zvaničnom procenom smanjenja od 1,2%.

Revizija je podstaknuta uzlaznom promenom privatnih zaliha iu poređenju sa kvartalnim dobitkom od 4,5% na godišnjem nivou u prethodnom kvartalu.

Japanska ekonomija neočekivano se smanjila u trećem kvartalu jer su rizici globalne recesije, posrnula kineska ekonomija, slab jen i veći uvozni troškovi naštetili potrošnji i preduzećima.

Ekonomija bi se mogla oporaviti u tekućem kvartalu zbog ublažavanja ograničenja isporuke poluprovodnika i automobila i ukidanja graničnih kontrola COVID-19, podsticanja turizma, kažu neki analitičari.

Međutim, drugi se spremaju da se globalna ekonomija sledeće godine okrene u recesiju, zadajući oštar udarac azijskim izvoznicima koji se oslanjaju na trgovinu, kao što je Japan.

„Nastavak dolaznog turizma i kampanja za promovisanje domaćih putovanja podstaći će privatnu potrošnju, pomažući privredi da se vrati na rast u kvartalu oktobar-decembar“, rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista istraživačkog instituta Norinčukin.

„Ubuduće, globalno usporavanje predvođeno povećanjem stopa u razvijenim ekonomijama i padom nekretnina u Kini će opterećivati japansku ekonomiju, što će verovatno izazvati tehničku recesiju, ili dva uzastopna kvartala kontrakcije u prvoj polovini sledeće godine.

Pre godišnjeg obračuna, BDP u trećem kvartalu bio je manji za 0,2% u odnosu na prethodni kvartal, u poređenju sa početnom procenom smanjenja od 0,3%. Analitičari su očekivali sličan pad u odnosu na ranije čitanje.

Među ključnim sektorima, privatna potrošnja, koja čini više od polovine japanskog BDP-a, pomogla je u pokretanju rasta, iako je revidirana naniže. Kapitalni izdaci i izvoz bili su drugi glavni doprinosi rasta.

Međutim, slab jen i veliki računi za uvoz, koji povećavaju troškove života, više su nego nadoknadili one koji doprinose rastu BDP-a.

Najnoviji izveštaj BOJ-a pokazao je da se raspoloženje proizvođača pogoršalo u tri meseca do septembra, pošto su tvrdoglavo visoki materijalni troškovi zamaglili izglede za krhku ekonomiju.