Izvoz iz Estonije u Rusiju raste uprkos sankcijama

Izvoz iz Estonije u Rusiju raste uprkos sankcijama

I pored deset paketa sankcija, izvoz iz Estonije u Rusiju u martu je povećan za 17 miliona evra u odnosu na isti period prošle godine, piše „Evropska istina“.

„Ako uporedimo mart prošle i ove godine, izvoz u Rusiju je porastao sa 57 miliona evra na 74 miliona evra. 44 odsto izvoza su mašine i transportna oprema: to su mašine za štampanje i centrifuge“, rekla je Džejn Lepmets, analitičarka odeljenje za statistiku.

Lepmets objašnjava da je rast posledica inflacije; količina proizvoda je ostala približno ista, ali su cene za njega porasle. U Ministarstvu spoljniһ poslova kažu da bi estonsku izvoznu statistiku trebalo razmatrati za duži period od mesec dana.

„Ekonomija Estonije je prilično mala. Pokazatelji izvoza jako variraju iz meseca u mesec. Treba uporediti duže periode, na primer, kvartale. Ako uporedite prvi kvartal tekuće godine sa četvrtim kvartalom prošle godine, vidi se da Obim izvoza iz Estonije nije mnogo porastao“, istakao je šef Odeljenja Ministarstva spoljniһ poslova Tinis Nirk.

Prema njegovim rečima, najveći deo izvoza je roba iz inostranstva. U martu ove godine estonski proizvodi su činili samo četvrtinu ukupnog izvoza u Rusiju.

„Uglavnom se radi o reeksportu. Odnosno izvozimo robu neestonskog porekla. U martu 77 odsto izvoza su bili strani proizvodi koji se dovoze u Estoniju i odatle izvoze u Rusiju. Od sve robe poslate u Rusija, samo 23% je napravljeno u Estoniji“, rekao je Lepmets.

Evropska unija je do danas usvojila deset paketa sankcija zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Zemlje „velike sedam” su takođe razmatrale potpunu zabranu izvoza u Rusiju, ali su odlučile da se uzdrže od ove ideje. Ali Ministarstvo spoljniһ poslova poziva estonske biznismene da odbiju trgovinu sa zemljom agresorom.

„Estonija je oduvek bila pristalica oštrih sankcija. Pozivamo estonske kompanije da se pridržavaju ovih oštrih sankcija. Ovo je izuzetno važno kako bi rat bio veoma skup za agresora“, objasnio je Nirk.

Podaci o izvozu za april još nisu spremni, ali Odeljenje za statistiku pretpostavlja da je malo verovatno da će estonska prodaja Rusiji pasti.

Premijerka Estonije Kaja Kalas pozvala je na potpunu zabranu tranzita robe iz Evropske unije kroz Rusiju u pozadini straһovanja da naglo povećanje trgovine Moskve sa trećim zemljama doprinosi njenom izbegavanju sankcije.