Globalni državni dug će uskoro eksplodirati

Globalni državni dug će uskoro eksplodirati

Prema firmi za upravljanje imovinom Janus Henderson, broj će se popeti na rekordnih 71 bilion dolara 2022. godine.

U novom izveštaju britanskog menadžera imovine Janusa Hendersona navodi se da se očekuje da će globalni državni dug ove godine porasti za 9,5 odsto na rekordnih 71,6 biliona dolara. Povećanje duga prvenstveno će podstaći Sjedinjene Države, Japan i Kina.

Prema istraživanju objavljenom u sredu, vlade širom sveta su povećale zaduživanje od pandemije Covid-19 dok pokušavaju da zaštite svoje ekonomije od posledica.

Kineski dug je porastao najbrže i najviše u gotovinskom smislu, za petinu ili za 650 milijardi dolara prošle godine, pokazuju podaci Janusa. Među velikim, razvijenim ekonomijama, Nemačka je zabeležila najveći procentualni rast, jer je njen dug naglo porastao za 15%, skoro dvostruko više od prosečnog globalnog tempa.

Istraživanje otkriva da se globalni državni dug utrostručio u poslednje dve decenije, ali su olakšavajući faktor bili niski troškovi servisiranja duga. Međutim, sada je predviđeno da ovi troškovi naglo porastu, popevši se za oko 14,5% u 2022. na bazi konstantne valute na 1,16 biliona dolara.

„Najveći uticaj će se osetiti u Velikoj Britaniji zahvaljujući rastućim kamatnim stopama, uticaju veće inflacije na veliki iznos britanskog duga vezanog za indekse i troškovima povlačenja programa kvantitativnog ublažavanja (KE)“, izveštaj je rekao.

Betani Pejn, portfolio menadžer za globalne obveznice u Janus Henderson, primetila je: „Pandemija je imala ogroman uticaj na državno zaduživanje – a posledice će se nastaviti još neko vreme. Ona je dodala da će „tragedija koja se odvija u Ukrajini takođe verovatno izvršiti pritisak na zapadne vlade da pozajmljuju više za finansiranje povećane potrošnje za odbranu“.