Generalni direktor Fedex-a: Globalna recesija dolazi

Generalni direktor Fedex-a: Globalna recesija dolazi

Globalna ekonomija ide ka recesiji, rekao je izvršni direktor FedEksa Raj Subramaniam u četvrtak za CNBC Jim Cramer. Izvršni direktor je predvideo da će finansijski problemi koji su primorali njegovu kompaniju da povuče svoje smernice za čitavu godinu nakon što su propustili procenu zarade i prihoda za prvi kvartal uskoro zadesiti ostatak sveta, preneo je AP.

„Veoma sam razočaran rezultatima koje smo upravo objavili ovde, i znate, naslov je zaista makro situacija sa kojom se suočavamo“, rekao je Subramaniam za domaćina Mad Monei, objašnjavajući da je FedEk smanjio svoje projekcije za drugi kvartal zarade za skoro polovinu nakon što smo videli potražnju slabiju od očekivane „u svakom segmentu širom sveta“.

„Mi smo odraz poslovanja svih ostalih, posebno ekonomije visoke vrednosti u svetu“, rekao je on.

Upitan direktnije da li smo „mi“ „ušli u svetsku recesiju“, Subramanijam je pojasnio svoje predviđanje propasti. “ Mislim da je tako. Ovi brojevi ne govore baš dobro.“

Subramanijam je rekao da FedEks beleži nedeljni pad potražnje od juna, uprkos tome što je očekivao porast nakon što su kineske fabrike koje su zatvorene zbog pandemije Covid-19 ponovo otvorene. FedEk je najavio velike mere za smanjenje troškova, uključujući zatvaranje 90 maloprodajnih lokacija i pet korporativnih kancelarijskih objekata, otkazivanje nekih projekata, smanjenje letova i odlaganje zapošljavanja.

Akcije FedEks-a su u petak pale za dodatnih 21,4% – što je njegov najveći dnevni pad ikada – nakon što su u četvrtak pale za 15%, što je umanjilo tržišnu kapitalizaciju od 11 milijardi dolara.

Subramanijamova predviđanja za globalnu ekonomiju dolaze nakon sumorne nedelje za Volstrit, u kojoj su S&P 500 i Nasdak imali najgori učinak poslednjih meseci. Najnoviji američki izveštaj o inflaciji, objavljen u utorak, nagovestio je da će Federalne rezerve verovatno nametnuti dalje povećanje kamatnih stopa, povećavajući ekonomski bol koji već osećaju i potrošači i preduzeća.